Narcistische persoonlijkheidskenmerken zijn:
Een gevoel van superioriteit en egoïsme. Dit kan voor de buitenwereld verborgen blijven achter sociaal wenselijk gedrag.
Een persoon met narcistische persoonlijkheidskenmerken komt naar de buitenwereld vaak charmant over. Jij kent tevens de ware aard. Zonder toeschouwers is de narcist:
Beschuldigend, verwijtend en manipulatief naar jouw of anderen.
Het valt je op dat de persoon in kwestie impulsief handelt en moeite heeft met omgaan van emoties.
De wereld draait om aandacht voor de narcist.
Hij of zij is een meester in verdraaien van woorden, feiten of gebeurtenissen.
Je voelt gebrek aan wederkerigheid de relatie.
Narcisten hebben wel rechten en geen plichten.
Er is onvermogen om zich te verplaatsen in de behoeften van een anderen.
Jouw woorden moeten op een gouden weegschaal worden afgewogen voor je spreekt.
Of het bloed wordt onder je nagels vandaan gehaald, zodat jij de frustratie van de ander ontlaad.
Er is een verschil tussen mannen en narcisten. Lars Faber legt dit in onderstaande film uit. Dit is belangrijk omdat tegenwoordig het label narcist wel heel gemakkelijk wordt toebedeeld. Ik hoop dat je na het filmpje wel terugkeert naar mijn site, want Lars doet geen persoonlijke begeleiding meer.
Voor een officiële diagnose moet de persoon waar je mee te maken hebt, dus zelf dus naar de GGZ. Maar mocht je wel te maken hebben met een persoon met narcistische trekken, kan ik je helpen de strategieën te doorzien waar jij op reageert. Daardoor kun je leren anders te reageren waardoor jij de regie over jezelf behoud. En ook als je te maken hebt met een persoon die een stevige persoonlijkheid heeft, kun je bij me terecht om zelf meer in je kracht te komen. Als het mogelijk is een relatie te behouden en beide te groeien heeft dat de voorkeur.
Klik hier Voor de test waar Lars over spreekt.
Klik hier voor het vervolg van deze vlog
Narcist en de empaath.
Zorgzame, empathische invoelende, mensen belanden vaak in een relatie met een narcist. Je doet je uiterste best. Omdat de gewenste reactie uitblijft ga je steeds meer twijfelen. Soms zijn er momenten die hoop geven en voelt het weer even fijn. Je verliest jezelf in de ander en wordt steeds meer afhankelijk van de goedkeuring van de ander. Zo erg dat je hiernaar gaat hunkeren en zelfs verslaafd kunt raken aan deze relatie. Dit leidt bij vrouwen dikwijls tot oververmoeidheid, burn-out of depressie. En bij mannen kan het leiden tot tot sex of pornoverslaving om stress te reguleren.
Invloed van de narcist in je gezin van herkomst
Opgroeien in een gezin met een narcistische persoonlijkheid, nare ervaringen, gebrek aan zorg, afwijzing of voorbeeld gedrag van ouders veroorzaakt complex trauma en kunnen de oorzaak zijn dat je automatisch dit soort contacten aantrekt. Bijvoorbeeld in je werk of relaties. Omdat onveiligheid “vertrouwd” voelt, herken je het niet en zoek je het onbewust op. Daarnaast blijf je vruchteloos je best doen om erkenning van deze persoon te krijgen.
Je bent ervan overtuigd dat jouw kracht ligt in je oprechtheid. Je vindt het moeilijk om te “doen alsof.” In contact met een narcist is dit juist je valkuil want die kan alleen maar doen alsof!
Valt er samen te leven met een narcist?
Om een fijn leven te hebben met een narcist is het wel nodig om heel goed je eigen grenzen kunnen bewaken.
In het geval dat een veilig thuis jouw onbekend is. Jij denkt dat geluk voor jouw niet is weggelegd. En jij ervan overtuigd bent dat het wel veranderd “als ik maar beter mijn best doe” of “als de ander maar gelukkig is”. Dan is het nu tijd om contact op te nemen om het contact met jezelf te herstellen. Anders ligt depressie en burn-out op de loer.
Handelt een narcist met opzet?
Dat is nog onbekend. Het is wel bekent dat de persoon uit zichzelf de stap om te veranderen zal vermijden. Dit omdat er gebrek aan inzicht is in het eigen aandeel in de een situatie. Het is te groot en te beangstigend. De schuld ligt simpelweg altijd bij een ander. Soms kan er door een heftige gebeurtenis wel beweging tot stand komen.
Wil je de ander helpen? Begin met jezelf te helpen.
Heb je vermoedens dat je te maken hebt met een narcist in je nabije omgeving? Wees voorzichtig. Win informatie in over het onderwerp voordat je iets doet. Iedereen heeft recht op geluk en jij in het bijzonder.
Is het gevaarlijk?
Dat kan, hoeft niet. En als er kinderen betrokken zijn is het beter voorzichtig te zijn. Bij vechtscheidingen is vaak sprake van narcistisch gedrag waarbij de kinderen als middel worden ingezet tot ouderverstoting aan toe. In de reguliere hulpverlening en de rechtsgang wordt narcistisch gedrag nog niet altijd herken of erkent. lees meer
Het beseffen, accepteren en verwerken dat oprechte verbinding onmogelijk is, kan een pijnlijk proces zijn. Ik help je te herstellen van trauma. Opnieuw verbinding te maken met jouw echte zelf. En de de regie van je leven terug te nemen. Het is zinloos om de narcist of de omgeving proberen te overtuigen van zijn/ haar verstoorde realiteitsbeeld. Het enige wat jij kunt doen is jezelf ontwikkelen zodat jij er minder of geen last meer van hebt.
Stuur me een mail als je een afspraak wilt maken, vragen of twijfels hebt info@praktijk-cmvoogd.nl of bel 06-37452536
Denk je dat je zelf narcistisch gedrag hebt? Neem ook gerust contact op voor je vragen. Misschien valt het wel mee of kunnen we er iets aan veranderen. Als je er zelf voor kiest bewust te handelen is dat namelijk vaak wel mogelijk. Dat kan wel een langdurig moeizaam proces zijn en loont de moeite.