Narcist

Narcistische persoonlijkheidskenmerken zijn:

Een onrealistisch zelfbeeld en daardoor een gevoel van superioriteit en egoïsme. Dit kan voor de buitenwereld verborgen blijven achter sociaal wenselijk gedrag. 

Een persoon met narcistische persoonlijkheidskenmerken komt naar de buitenwereld vaak charmant over. Jij kent tevens de ware aard. Zonder toeschouwers is de narcist:

Beschuldigend, verwijtend en manipulatief naar jouw of anderen.
Het valt je op dat de persoon in kwestie impulsief handelt en moeite heeft met omgaan van emoties.
De wereld draait om aandacht voor de narcist.
Hij of zij  is een meester in verdraaien van woorden, feiten of gebeurtenissen.
Gebrek aan wederkerigheid, empathie en  reflectie.
Narcisten hebben wel rechten en geen plichten.
Er is onvermogen om zich te verplaatsen in de behoeften van een anderen.
Jouw woorden moeten op een gouden weegschaal worden afgewogen voor je spreekt.
Of het bloed wordt onder je nagels vandaan gehaald, zodat jij de frustratie van de ander ontlaad.

Jezelf losmaken uit een narcistische verstrikking, of het een liefdesrelatie betreft of een familieband, kan een hele uitdaging zijn. Daar kan ik bij helpen.

Er is inmiddels veel bekent over narcisme en de schade die dit gedrag veroorzaakt.bevrijding narcisme Dat biedt echter geen oplossing om je er los van te maken. Door bewust te worden van de dynamiek en veelal dezelfde strategieën, kun jij je kracht hervinden. Ervaring leert dat erkenning en bevestiging ervoor zorgen dat jij jezelf kunt herpakken en vrij kunt maken uit de verstrikking waar je onbedoeld en onbewust in terecht bent gekomen. Je hersteld het contact met jezelf  en jouw intuïtie, zodat jouw zelfvertrouwen gaat groeien.

Narcist en de empaat.

Zorgzame, empathische invoelende, mensen. “Gevers”, belanden vaak in een relatie met een narcist. Want narcisten kunnen heel goed ontvangen. Jij doet je uiterste best en de wederkerigheid blijft steeds vaker uit. Dus, ga jij aan jezelf twijfelen. Soms zijn er momenten die hoop geven en voelt het weer even fijn. Ondertussen verlies jij jezelf in de ander en wordt je steeds meer afhankelijk van de goedkeuring van die ander. Zo erg dat je hiernaar gaat hunkeren en zelfs verslaafd kunt raken aan deze relatie. Dit leidt bij vrouwen dikwijls tot oververmoeidheid, burn-out of depressie. En bij mannen kan het leiden tot tot sex of pornoverslaving om stress te reguleren.

Invloed van de narcist in je gezin van herkomst

Opgroeien in een gezin met een narcistische persoonlijkheid, nare ervaringen, gebrek aan zorg, afwijzing of voorbeeld gedrag van ouders veroorzaakt complex trauma en kunnen de oorzaak zijn dat je automatisch dit soort contacten aantrekt. Bijvoorbeeld in je werk of relaties. Omdat onveiligheid “vertrouwd” voelt, herken je het niet en zoek je het onbewust op. Daarnaast blijf je vruchteloos je best doen om erkenning van deze persoon te krijgen.

Je bent ervan overtuigd dat jouw kracht ligt in je oprechtheid. Je vindt het moeilijk om te “doen alsof.” In contact met een narcist is dit juist je valkuil want die kan alleen maar doen alsof!

Valt er samen te leven met een narcist?
Om een fijn leven te hebben met een narcist is het wel nodig om heel goed je eigen grenzen kunnen bewaken.
In het geval dat 
een veilig thuis jouw onbekend is. Jij denkt dat geluk voor jouw niet is weggelegd. En jij ervan overtuigd bent dat het wel veranderd “als ik maar beter mijn best doe” of “als de ander maar gelukkig is”. Dan is het nu tijd om contact op te nemen om het contact met jezelf te herstellen. Anders ligt depressie en burn-out op de loer.

Handelt een narcist met opzet?

Dat is nog onbekend. Het is wel bekent dat de persoon uit zichzelf de stap om te veranderen zal vermijden. Dit omdat er gebrek aan inzicht is in het eigen aandeel in de een situatie. Het is te groot en te beangstigend. De schuld ligt simpelweg altijd bij een ander. Soms kan er door een heftige gebeurtenis wel beweging tot stand komen. 

Wil je de ander helpen? Begin met jezelf te helpen.

Heb je vermoedens dat je te maken hebt met een narcist in je nabije omgeving? Wees voorzichtig. Win informatie in over het onderwerp voordat je iets doet. Iedereen heeft recht op geluk en jij in het bijzonder.

Is het gevaarlijk?

Dat kan, hoeft niet. En als er kinderen betrokken zijn is het beter voorzichtig te zijn. Bij vechtscheidingen is vaak sprake van narcistisch gedrag waarbij de kinderen als middel worden ingezet tot ouderverstoting aan toe. In de reguliere hulpverlening en de rechtsgang wordt narcistisch gedrag nog niet altijd herken of erkent.
lees meer

Los komen uit een relatie met een narcist

Je innerlijke kracht hervindenHet beseffen, accepteren en verwerken dat oprechte verbinding onmogelijk is, kan een pijnlijk proces zijn. Ik help je te herstellen van trauma. Opnieuw verbinding te maken met jouw echte zelf. En de de regie van je leven terug te nemen. Het is zinloos om de narcist of de omgeving proberen te overtuigen van zijn/ haar verstoorde realiteitsbeeld. Het enige wat jij kunt doen is jezelf ontwikkelen zodat jij er minder of geen last meer van hebt.

Stuur me een mail als je een afspraak wilt maken, vragen of twijfels hebt info@praktijk-cmvoogd.nl of bel 06-37452536

Denk je dat je zelf narcistisch gedrag hebt? Neem ook gerust contact op voor je vragen. Misschien valt het wel mee of kunnen we er iets aan veranderen. Als je er zelf voor kiest bewust te handelen is dat namelijk vaak wel mogelijk. Dat kan wel een langdurig moeizaam proces zijn en loont de moeite.