Verslaving

Verslaving

Verslaving is hardnekkig. Je wilt stoppen met schadelijk gedrag en steeds weer val je terug in oude gewoonten. Waarom? Omdat het werkt voor je. Het brengt jouw iets positiefs. Anders was je er niet mee begonnen en was je wel eerder mee gestopt. Bij verslaving kun je denken aan  roken, drinken van te veel alcohol, drugsgebruik maar ook sport, ongezond of juist uiterst gezond eten, seks, aandacht, dwanghandelingen, werk en zelfs medische behandelingen kunnen verslavend zijn. Veel, vaak en hard werken, uiterst bewust eten of sporten lijkt onschuldig en wordt vaak sociaal geaccepteerd. Gezien als iets goeds. En ook die verslavingen kunnen wel degelijk een nadelige invloed hebben op jouw gezondheid en jouw relaties. Dat weet je zelf allang! 

Verslaving en relaties

Verslaving heeft invloed op relaties. Vaak heeft de verslaafde er zelf nog niet eens het meeste last van, want de verslaving heeft een voordeel. Het kan ontspanning brengen, geruststelling, moed, daadkracht of troost. De eventueel bijkomende lichamelijke ongemakken wegen niet op tegen het comfort. Onbegrijpelijk volgens velen! En zo onbegrijpelijk is het niet. Door de houding en het oordeel van de omgeving, wil degene met het verslavingsgedrag zich vaak afzonderen of wordt onbereikbaar zodra het middel is gebruikt. Of het vooruitzicht er enkel is.

Ontstaan van verslavingen

Het ontstaan van verslavingen kan deels worden verklaard door genetische gevoeligheid of voorbeeldgedrag van volwassenen. Hoe dan ook gebruiken mensen “genotsmiddelen” om te ontspannen. Het genotsmiddel dient als doel ons zenuwstelsel te reguleren!

Ons zenuwstelsel

Ons zenuwstelsel wordt gevormd in onze vroege jeugd. De eerste levensjaren, zelf al in de baarmoeder, zijn bepalend voor de vorming van de hersenen, de hormoonproductie en de vorming van ons zenuwstelsel. Deze factoren zijn naast de erfelijke factoren en voorbeeldgedrag bepalend voor ons temperament. Als een baby niet wordt gekoesterd en gerustgesteld omdat de moeder of andere volwassenen emotioneel in beslag worden genomen door andere zaken. Of de arts zegt dat het laten huilen van de baby goed is voor de longen, beïnvloedt het vermogen om stress te kunnen hanteren op latere leeftijd. Daarom is een genotsmiddel of adrealine van buitenaf nodig om te kalmeren. De natuurlijke wijze waarop regulerende vermogens kunnen worden eigen gemaakt is afgebroken. Verslaving is geen bewuste keuze! Een verslavend middel heeft een geruststellend effect en geeft een tijdelijk gevoel van verlichting. Een staat van ontspanning en welbevinden die we op een andere manier nog niet weten te bereiken. 

Niet zwak of dom, verslaving is slim! (op korte termijn)

Als we op deze manier naar verslaving kijken, is het niet dom of zwak van de verslaafde, maar juist een slimme manier van het lichaam om, op korte termijn, stress te reguleren. Want we kunnen niet constant “aan” staan. Dat kan ons hart en bloedruk niet aan. Daarom zien we ook vaak dat de ene verslaving door de andere wordt vervangen. Bijvoorbeeld: stoppen met roken, beginnen met snoepen. Deze zienswijze maakt het makkelijker verslaving te accepteren, want het oordeel over verslaving maakt dat we veroordelend naar onszelf kijken.

Verslaving op korte termijn versus lange termijn.

Nu zijn en  blijven verslaving schadelijk voor gezondheid en relaties op lange termijn. Er zijn andere manieren om stress te leren hanteren, zoals bijvoorbeeld mind fulness. Het probleem hierbij is dat hier veel discipline en uithouding voor nodig is om resultaat te behalen. Ons lichaam wil veel liever een korte termijn oplossing. Ook als dat op lange termijn schade aanricht aan ons lichaam. Dat besef wordt niet geregistreerd. Het lichaam wil alleen rust creëren in het eigen systeem om te overleven. Probeer dus als eerste jezelf af te vragen wat de stressfactoren in je situatie zijn. De behoefte een gebruiksmiddel kan je dienen als signaalfunctie. Zodra je begrijpt waarom het niet moeilijk is een glas water of fris te pakken, maar niet gemakkelijk is om een biertje in de koelkast te laten staan. Kun je er anders naar kijken en er anders mee omgaan. Ook als omgeving is dit begrip belangrijk. Tot slot:

Ondersteuning door ademwerk

Omdat er vaak sprake is van traumatische ervaringen (meer over trauma) in de vroege jeugd, waar geen beelden of herinneringen aan zijn, is dit soort problematiek in de meeste gevallen wel te ondersteunen en  niet op te lossen met gedrag of gesprekstechnieken. Release door ademwerk kan hierbij een ontbrekende schakel zijn. Ik kan het uit eigen ervaring van harte aanbevelen. Het blijft een actief proces. Ook ademwerk is geen magisch middel. En het kan wel een waardevolle bijdrage zijn.