Ademwerk

Ademwerk geeft lucht!

AdemwerkAdemwerk is een manier om (onbewuste) spanning uit het lichaam te ontladen. Zonder onze ademhaling zouden we sterven omdat zuurstof onze eerste levensbehoefte is. We hebben onze adem altijd bij ons en het kan ook als middel dienen om in trance te komen en je te bevrijden van (onbewust) trauma.  De indianen en sjamanen wisten dit al. Het is niets nieuws. Het is een oeroude manier om het lichaam van emotionele spanning te bevrijden. En het werkt nog steeds. Wij mensen doen iets geks. Dieren schudden spanning van zich af en laten los. Mensen hebben de neiging om spanningen bij ons te houden. Daar kun je flink last van ondervinden. Ik zie het als reiniging van je emotionele systeem. Onderhoud sessies zijn dus ook zinvol.

Contact met primaire gevoelens.

Met behulp van ademwerk is het mogelijk contact te maken met primaire gevoelens. Vaak worden deze primaire gevoelens afgedekt met secundaire gevoelens en daarbij behorende uitingen. Volgens jarenlange geloofsovertuigingen dat “grote jongens niet huilen”, maar wel boos mogen zijn. Wordt door mannen veelal gevoelens van verdriet geuit via woede. Meisjes mochten vaak geen boosheid uiten en wel huilen. Onder de uiting verdriet door een vrouw, schuilt vaak een enorme woede. Dat hebben we ooit zo verdekt omdat dit sociaal acceptabel was. Dan heb ik het nog niet eens over verwarring die er in de loop van de geschiedenis op liefde is ontstaan. We zijn als maatschappij mijlen ver afgedwaald van het contact met ons “Zelf”. Dat is terug te vinden. 

Ademwerk en emotie ontladen klinkt spannend…

Ademwerk en emotie ontladen klinkt spannend en dat is het ook. Het los laten van deGabor Mate-trauma-ademwerk controle en vertrouwen op het proces. Een proces waarin je jarenlang bewust of onbewust, onderdrukte emoties van onmachtservaringen de vrije ruimte geeft, is een hele stap. Om je emoties op de vrije loop later heb je moed nodig. Daar kom ik om de hoek kijken ter ondersteuning. Je bent niet alleen. Ik ben en blijf bij jouw tijdens het hele proces. Op het moment dat je troost nodig hebt, ben ik er. En op het moment dat je boos bent zorg ik dat je kunt uiten zonder je te verwonden. Bij angst ben ik de geruststellende aanwezigheid die je ooit miste. Hierdoor kan jouw zenuwstelsel op een natuurlijke manier tot rust en in balans komen. Zorgvuldig bepalen we het thema waar jij aan wilt werken zodat jij die controle en het tempo behoud. Ik faciliteer jouw proces waarbij jouw gevoel van en naar meer veiligheid voorop staat.

Hoe werkt ademwerk?

Hoe werkt ademwerk? Ik werk volgens wat ik geleerd heb in de opleiding “The wounded healer”, van Lars Faber. Geen moeilijke namen of ingewikkeld gedoe. We beginnen met psychosociale methoden om veiligheid te creëren en jouw thema te onderzoeken en verbinding te leggen tussen je hoofd en je lichaam. Ons brein heeft zuurstof nodig. Het deel van ons brein, Breathworkwaar (traumatische) herinneringen zijn opgeslagen die ons beperken, zijn vaak goed afgeschermd door het gezonde verstand. Daardoor kunnen we functioneren in het dagelijks leven. Enkel als een herinnering door een trigger worden geactiveerd komen onze overlevingsmechanismen in actie en reageren we soms niet in verhouding tot de werkelijkheid. Dat kan heel vervelend zijn. Het kan leiden tot misverstanden en onbedoelde confrontaties. Door het verstand te overspoelen met zuurstof kunnen we bij deze verdrongen, onbewuste herinneringen komen, de bijbehorende emotie ontladen en zodoende verwerken. De vaak jaren lange ingehouden bewegingen ronden we af, zodat de cyclus van je zenuwstelsel tot rust komt en een trigger invloed op jouw gedrag verliest.

Trauma? Ik heb een hele fijne jeugd gehad?!

Als kind hebben wij zelf geen idee wat we nodig hebben om ons veilig te voelen. De impulsen en reflexen om te vragen hebben kinderen van nature wel. En als er te kort tegemoet wordt gekomen aan emotionele aandacht, veiligheid, grenzen, zorg of ondersteuning krijgen passen wij ons aan. Een kind stopt met vragen om de pijn van afwijzing uit de weg te gaan. Daarom zijn we ons vaak nog niet bewust dat we een trauma hebben. Een overleving mechanisme neemt de regie over. 

De rol van ouders bij ontstaan van trauma

Soms hebben ouders deze belangrijke behoeften aan troost, verzorging etc. zelf onvoldoende gekregen. En hebben zij geen idee dat dit een gemis is zodat de sociaal emotionele ontwikkeling achter blijft. Soms worden ouders in beslag genomen door omstandigheden en zorgen waardoor zij niet genoeg kunnen geven wat nodig is voor een gezonde emotionele ontwikkeling van hun kind. Dat gaat vaak geheel onbewust en onbedoeld. Dit is niemand zijn schuld! Dader en slachtofferschap is niet belangrijk. Het gaat om herstel. Gelukkig is deze achterstand te herstellen met, onder andere, ademwerk. 

Resultaat van ademwerk.

Het resultaat van ademwerk is een betere verbinding met jezelf en met anderen.bevrijding door ademwerk Lichamelijke klachten kunnen verminderen en zelfs verdwijnen omdat de onbewuste spierspanning is ontladen en het zenuwstelsel tot rust is gekomen. Over het algemeen spelen er meerdere thema’s. Het is geen wondermiddel wat jouw in een keer van alle ellende verlost. Maar, minder last van triggers en meer ontspanning. Klinkt goed toch?


Nieuwgierig geworden? Neem contact op voor al je vragen en wensen. Contact
info@praktijk-cmvoogd.nl of 06 37452536