Trauma

Trauma

Als we denken aan trauma, denken we vaak aan grote vreselijke gebeurtenissen. Encomplex trauma dat is ook vreselijk eng en ontwrichtend om mee te maken!  Tegenwoordig wordt er in snel tempo gelukkig ook veel meer duidelijk over complex trauma. Trauma door een optelsom van kleine gebeurtenissen die net zo ontwrichtend kunnen zijn en onbewust ons gedrag bepalen. 

Trauma is een verwonding

Trauma is een verwonding. Soms heelt het en vormt het een litteken waardoor we minder voelen. Soms blijft het een open wond en op het moment dat deze wordt aangeraakt reageren we niet in verhouding tot wat er is gezegd. Dat is verwarrend voor jezelf en voor je omgeving.

Behandeling 

Behandeling van trauma kan op velerlei manieren. Door inzicht te krijgen wat er in je systeem gebeurt kun je gaan leren je reacties te registreren en te hanteren. Het is niet altijd nodig om terug te gaan naar “hoe het is ontstaan”. Het gaat erom dat je het leert herkennen en jezelf kunt reguleren en geruststellen. In plaats van naar middelen te grijpen die de spanning verminderen of op zijn minst begrip te hebben voor jezelf als je dat nodig hebt als zelfmedicatie.

Trauma is een onmacht ervaring

complex traumaTrauma is een onmacht ervaring. Als je goed emotioneel wordt opgevangen na een gebeurtenis, hoeft het geen sporen achter te laten. Juist het feit dat je er op dat moment alleen voorstond maakt dat de cyclus naar ontspanning niet wordt afgerond en bij een trigger in volle heftigheid je gezonde verstand kaapt. Waardoor je gedrag vertoont die bij je onbewuste herinnering hoort en niet bij het heden. De herinnering kan in je vroege jeugd zijn ontstaan. Zelfs voordat je kon praten of beelden kon vormen. In dat geval is er een gevoelsherinnering waar je geen levendige herinnering aan hebt. Dit heeft vaak invloed op relaties omdat het vaak om hechting gaat. Verlies van verbinding is voor een zuigeling levensbedreigend. Vandaar de heftige onlogische reacties. Onderstaand filmpje legt uit hoe ons zenuwstelsel werkt.

Begeleiding bij het opsporen en hanteren van trauma

Ik begeleidt bij opsporen en hanteren van trauma, waardoor je jezelf leert geruststellen door in het hier en nu aanwezig te blijven. Door met aandacht, liefde, begrip en zelfcompassie naar je reactie te kijken kun je uit de slachtoffer en daderrol blijven. Jouw eigen wensen en verlangens vervullen door er verantwoording voor te nemen, want je bent nu volwassen en kan dat nu. Als is het maar door hulp te vragen.

Contact