Geluk

Geluk

Geluk, gelukkig zijn. Wat is dat en hoe doe je dat? Zijn we niet allemaal op zoek naar geluk en gelukkig zijn? Wat geluk is verschilt per persoon, dus dat kan ik je niet vertellen. Wat ik wel weet, is dat om gelukkig te worden het essentieel is om bepaalde angsten te overwinnen. Geluk vraagt ook offers. Het loslaten van mensen, dingen of gewoonten waar we bewust of onbewust aan gehecht zijn en die een soort pseudoveiligheid bieden. Dat los laten kan behoorlijk spannend zijn. Daarom reageren we som vanuit een  impuls  wat maakt dat de poging mislukt. Conclusie? Zie je wel! Het ware geluk is niet voor mij weggelegd….

Is geluk een keuze?

Of geluk een keuze is, is maar net hoe je ernaar kijkt. In mijn beleving is geluk een keuze als je kiest om de dingen te doen, of te laten, die jouw gelukkig maken. Geluk of overleven?Echter, zijn dat nou vaak net de dingen waarvan we, bewust of onbewust, in onze opvoeding hebben geleerd dat ze “not done” zijn. Dingen waar we ons onbewust aan hebben aangepast om te overleven in ons gezin van herkomst of op school. De aangeleerde regels van buitenaf. Schuld en schaamte weerhouden ons vaak om te kiezen voor iets waar ons hart van open gaat. En dat vind ik hartstikke zonde! Want je draagt het meest aan tot het geheel als je doet waarvoor of voor wie je blij je bed uit stapt met zin in de nieuwe dag! Ik geloof niet dat we kunnen kiezen voor een continue gelukkige staat van zijn. Soms zijn dingen gewoon niet leuk of ronduit pijnlijk. Gelukkig is er dan evengoed wel iets positiefs wat er ook is en balans brengt. Geluk gaat samen met problemen en schuldgevoel. Er is moed voor nodig om voor jouw eigen geluk te kiezen.

Levenskunst

Volgens mij is de levenskunst jezelf te bewegen in de omstandigheden die het leven Moed, accepteren, kracht, gelukbiedt. Geen regels of moraal van buiten opgelegd, maar van binnenuit. Telkens weer de balans vinden of terug vinden bij veranderende situaties en gebeurtenissen waar we nu eenmaal niet altijd invloed op hebben. De slachtoffer en dader rollen los laten en bewegen naar accepteren dat het is wat het is. Leren omgaan met wat er is, ook al is het niet zoals we zouden willen dat het is. We zullen nooit mensen worden die volmaakt evenwichtig kalm en positief door het leven gaan en nooit getriggerd worden. Dat is ook niet de bedoeling! De bedoeling is om je emoties tot betrouwbare boodschappers te maken, die ondersteunen te groeien in je ervaringen met meer bewuste keuzevrijheid. Uit eigen ervaring kan ik laten weten dat dit mij gelukkiger maakt. En als ik het kan leren kan jij dat ook. Geluk is haalbaar. Het is er, ook voor jouw.

Contact