Burn out

Burn out betekent letterlijk opgebrand.

Bij een burn out is je wilskracht er nog wel om iets te ondernemen en je reserves zijn op. Wel slapen, maar niet uitgerust wakker worden. Daardoor is allemaal te veel.

Lichamelijke signalen van burn out:

Vermoeidheid, slaap problemen. Mogelijk onverklaarbare lichamelijke pijnen. Verteringsproblemen of veranderde eetlust en daardoor extra vatbaar voor ziektes. Ervaren van stress symptomen. Bijvoorbeeld hartkloppingen. Conflicten in jezelf en constant het gevoel te kort te schieten.

Psychische signalen van burn out:

Uitputting en een opgebrand gevoel. Met concentratieproblemen, prikkelbaar, piekeren, geheugenproblemen. Vaak een laag zelfbeeld. Depressieve gedachten, frustratie, onmacht en angst symptomen.

Gedrag signalen van burn out:

Minder presteren, meer fouten maken. Irritatie en ongeduld. Daardoor afhankelijk van middelen. Sociale contacten juist opzoeken of steeds meer uit de weg gaan.

burn out

 

Er is een manier waarmee we burn out kunnen voorkomen en genezen.

 

 

Assertiviteit:

Assertiviteit, voor jezelf opkomen en grenzen aangeven is vaak een onderliggend probleem. Vooral empathische mensen, met veel begrip voor een ander vinden dat soms nog niet zo gemakkelijk. Dat geeft helemaal niets. Het valt te leren om:

  • Eigen behoeften (h)erkennen.
  • Eigen behoeften verwoorden.
  • “Nee” zeggen zonder schuldgevoel.
  • Zelfvertrouwen, zelfrespect en zelfwaardering.
  • Gezonde, zelfsturing, zelfzorg en acceptatie.
  • Weloverwogen beslissingen nemen.

Als je er eenmaal mee gaat oefenen kan het zelf heel bevrijdend zijn en lang niet zo moeilijk dan je dacht! Al doende leren we. En wat ik kan, kan jij ook. Door compassie te leren ervaren voor jezelf en voor anderen wordt het zachter en moeilijke keuzes beter te hanteren. Jij mag er zijn en bent het waard om goed voor te zorgen.

zelfcompassie

Duidelijkheid naar de ander, begint met duidelijkheid naar jezelf.

 

 


Als je vragen hebt, stuur me gerust een bericht:
klik op: Contact of Lees meer