Jeugdtrauma

Jeugdtrauma? Wat is dat?

Trauma is het meemaken van een ingrijpende en soms herhaaldelijke heftige gebeurtenis die vaak blijvende indruk en in veel gevallen lichamelijke of psychische klachten achterlaat. Een traumatische gebeurtenis kan bijvoorbeeld een verkeersongeval zijn, maar ook seksueel misbruik, oorlogsgeweld, of ander lichamelijk geweld. Ook als je getuige bent geweest van een ander die dit overkwam ( denk ook aan kleine kinderen in bijzijn van ruzie), of hebt vernomen dat een naaste iets zeer ernstigs is overkomen, kun je een trauma oplopen. Psychisch trauma is dus een wond. En deze wond heeft net zo goed verzorging en aandacht nodig om te genezen, als een snee in je hand.

Jeugdtrauma

Jeugdtrauma is een trauma dat is ontstaan in de kindertijd. Deze ervaringen kunnen zowel fysiek als emotioneel van aard zijn. Ze omvatten langdurig en vaak herhaaldelijk emotionele verwaarlozing, lichamelijke mishandeling, seksueel misbruik.
Emotioneel misbruik (b.v. genegeerd, bekritiseerd of gekleineerd worden, geen erkenning voor jouw gevoelens).
En affectieve verwaarlozing (bv. geen liefde, troost, aanmoediging, grenzen en warmte krijgen van je ouders of andere verzorgers).

Verstoorde ontwikkeling door jeugdtrauma.

Jeugdtrauma verstoord een gezonde evenwichtige ontwikkeling van een volledig afhankelijke baby tot zelfstandig individu. Als baby kun je nog geen beelden vormen of woorden geven aan een verhaal. Dus worden de ervaringen opgeslagen als een gevoelsherinnering die diep verborgen liggen. Maar net als een strandbal die onder water word gedrukt, duiken ze soms onverwacht op als een reactie die niet in verhouding is tot wat er werkelijk gebeurd. Dan sta jij er gekleurd op.

Jeugdtrauma (h)erkennen

Voor (h)erkennen van jeugdtrauma zou je jezelf een aantal vragen kunnen stellen:

Wie was er voor mij om mij te troosten en te steunen?
Hoe werd er met conflicten en herstel omgegaan? (of hoe juist niet?)
En met rouw of verlies?
Wie was er om mij aan te moedigen en te stimuleren?
Hoe was dat voor mij?
Wat miste ik?
Waar had ik eigenlijk behoefte aan?

Gevolgen van onterechte boodschappen in je jeugd.

Jeugdtrauma kan een gevolg zijn van onterechte boodschappen in je jeugd. Hierdoor kun je in je volwassen leven het gevoel hebben dat je niet de moeite waard bent. De boodschappen zijn verinnerlijkt en we geloven dat ze werkelijk waar zijn. Maar we hebben deze boodschappen vaak ontvangen van mensen die niet authentiek, niet liefhebbend, niet empathisch waren. Niet in staat waren om een warme, intieme, emotionele band op te bouwen en gezonde hechting aan te gaan. Eigen gevoelens van hun minderwaardigheid aan jouw toewezen en misschien zelfs jaloers op je was! Wat jij nu over jezelf geloofd komt uit een onrealistische onbetrouwbare bron!

Jeugdtrauma door narcisme

Door verstikking van een ouder of juist de afwijzing krijgen kinderen verwarrende boodschappen en leggen de schuld bij zichzelf. Als ik maar beter mijn best doe dan,… Je raakt gewend dingen te doen voor anderen en je focus ligt niet op een gezonde manier op jezelf. En je ontwikkeld een vals zelf. Een masker. Schuld en schaamte over eigen gevoelens bepalen dat je nog harder je best gaat doen. Want kinderen begrijpen deze dynamiek van zelfhaat niet, waardoor zij zich slecht en niet goed genoeg voelen.

Opgroeien in een chaotisch gezin.

Opgroeien in een chaotisch gezin is te vergelijken met opgroeien in een oorlogsgebied. Soms is de liefde er wel en is er veel verwarring en onkunde. Ouders weten niet hoe zij hun liefde kunnen uiten of grenzen vorm kunnen geven.  Als er sprake is van narcisme, is het van buitenaf een mooi plaatje en achter gesloten deuren leeft er veel leed. Zelfs al is het zichtbaar voor de buitenwereld komt er geen hulp. De meeste narcisten missen het vermogen authentieke liefde en empathie te geven. Kinderen houden altijd hoop dat het zal veranderen. Ook als we volgroeid zijn. Je hebt niet kunnen leren van je ouders, jouw rolmodellen, hoe je op een adequate manier met emoties om te kunt gaan en goed voor jezelf te zorgen.

Gezonde zelfzorg

Gezonde zelfzorg betekend niet dat jij je niet meer bekommert om gevoelens van anderen. Het betekent dat jij je eigen verlangens en behoeften mag leren kennen, uiten en verantwoording voor nemen voor het vervullen. Zodat je energie, liefde en empathie voor anderen hebt. Ook jij kunt leren: 

Voor mij is van waarde….
Wat mij gelukkig maakt is….
Ik krijg voldoening van….
Mijn passies en talenten zijn…

Innerlijk Kind Trauma Interventiedag voor coaches (bijscholing) - Maite Wetters | Trauma healing & transformatie

Je kunt leren een goede ouder voor jezelf te zijn. Die troost kan verzorgen, aanmoediging en grenzen. Je kunt leren jezelf toestemming te geven. Dat het er allemaal mag zijn, ongeacht wat anderen ervan vinden. Daar doe je niemand kwaad mee.

De littekens van jeugdtrauma zullen nooit verdwijnen. Gedane zaken nemen geen keer. Je werkt met ze, verwerkt.  In plaats van ontkennen, verdoven of compenseren van je eigen gevoelens kan je leren er bewust van te worden. Je emoties terug te winnen en anders mee om te gaan. Zodat jij je beter voelt. 

Contact