140. Controle

Controle

Controle na een jaar. Mijn afspraak met de verpleegkundige is direct na de mammografie ingepland. Dat vind ik fijn. Onderweg naar het ziekhuis rij ik eerst verkeerd. Hoe is het mogelijk denk ik, deze weg heb ik zo vaak afgelegd. René is niet mee. Ik ga er vanuit dat de controle goed verloopt. Voel niks raars, maar nu toch wel een beetje spanning in mijn buik. Het zal je toch gebeuren zeg. Sterker nog, ik ken iemand die het overkwam en als het haar kan overkomen…..

Aangekomen

In het ziekenhuis aangekomen meld ik mij aan en wacht ik in de wachtruimte. Ik babbel wat met mede patiënten in de wachtkamer en ben al vlot aan de beurt om mijn borsten te laten pletten in de mammografie. Leuk is anders. Hoewel ik verwacht had dat het vreselijk zeer zou doen, want een jaar na de operatie voelt het nog steeds vaak beurs. Maar het valt mee. Ik mag naar een andere wachtkamer. De dokter heeft gekeken of de foto’s in orde zijn, maar heeft nu niet zoveel tijd. “U heeft toch nog een afspraak bij de borstkliniek voor controle dus gaat u daar alvast maar naartoe.” Hmmm, enigszins ongemakkelijk, maar ik lig niet op de biopsie tafel, dus er is hoop.

Controle bij de verpleegkundige

De controle bij de verpleegkundige is hartelijk. Tja, ze heeft het hele proces meegelopen. Gelukkig zijn de foto’s in orde en ze wil het zelf ook nog even bekijken. Het wordt al wat losser. Klopt de fysiotherapie en oedeem therapie doet goed. Ik voel soms strengen van lymfe klieren die onder spanning staan om het vocht af te voeren. Dat is normaal. En er zit nog vocht in de borst en de tepel, maar het ziet er goed uit.

Hele scan ter controle

Tot slot vraag ik waarom ik alleen een mammografie krijg. Een uitzaaiing elders in het lichaam is ten slotte op deze foto’s niet te zien. Klopt en we kunnen een tumor pas op een scan zien, als het ongeveer 3 centimeter groot is. Dat is ook het moment waarop de klachten ontstaan. Iedereen helemaal scannen is zinloos, maar zodra je het gevoel herkent controle aanvragen. Dan gaan we wel een hele lichaam scan aanvragen.

Controle over een jaar

De volgende controle is over een jaar. We nemen afscheid en ik loop door want, mijn chemo maatje is er vandaag ook voor een controle gesprek. Om het te vieren dat we elkaar zien en het er bij ons beide gaan we lekker lunchen. Als ik thuiskom ben ik bekaf. Dit hele na controle gedoe bracht toch meer spanning mee dan ik wilde toegeven.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *