103. Voorbereiding operatie

Voor bereiding op de operatie

Klotzarm verwijderen lymfeklier

Lymfoedeem: ‘dikke armen’

Voorbereiding op de operatie van morgen. Gelukkig voelde ik me sinds vrijdag eindelijk weer iets beter. Drie weken na de laatste chemo voel ik weer wat energie. Ik blijf stram en het is veel minder. Naast allerlei telefonische afspraken met de anesthesist, verpleegkundige en het opnameplein, had ik zelf allerlei plannen ter voorbereiding op de operatie. Stofzuigen, dweilen, want dat wordt de komende 14 dagen na de operatie afgeraden. En ramen lappen wordt voorlopig afgeraden, maar dat deed ik al een poosje niet. René zegt: “Zolang het licht overdag niet aan hoeft in huis, vind ik het goed”. Fijn want ik heb er nu echt geen puf voor. Boodschappen koken, maar vooral ontspannen. Daarom vrijdag nog een middag naar de sauna geweest! Omdat er klier(en) en worden verwijderd ben ik bezorgd of ik na de operatie nog wel naar de sauna kan. Ik wil geen klotz-arm vanwege problemen met de vochtafdrijving. 

Voorbereiding operatie: Corona test

Ter voorbereiding op de operatie moet ik op zaterdag een corona test.Zelftest Corona Ook als ik al een vaccinatie zou hebben gehad, zou dat moeten. Ik heb mijn uitnodiging voor de vaccinatie gehad. En ik vind het voor nu effe goed met geprik, gesnij en vreemde stoffen in mijn lijf. Die corona test is vrij onplezierig, zoals bij velen inmiddels bekent. En ik heb zoals ik verwachtte geen corona, dus door met de andere voorbereidingen op de operatie.

Andere voorbereidingen op de operatie

Thuis, doe ik andere voorbereidingen op de operatie. Ik heb zondag voor een paar dagen boodschappen in huis gehaald en sta de hele middag te koken voor maandag, dinsdag en zondagavond. Een van mijn mannen hoeft het enkel op te warmen en iets kleins toe te voegen. Daar ben ik tevreden over. Stofzuigen en dweilen mislukt vandaag. Jammer dan. Ik hoop dat ik deze relaxte houding meeneem de rest van mijn leven. Eerder zou het een frustratie zijn, nu haal ik mijn schouders er voor op. Ons bed is verschoont en we hebben een gezonde hap. Een dag met een vlaggetje.

Kussen

Ik hoor van mijn herstelmaatje dat er speciale kussens bestaan voor na de operatie om de wond te ontlasten. Kussen hulp na borstoperatieNet als de gehaakte mutsjes gemaakt door vrijwilligers. Dat is een goeie tip! Tevens meldt zij dat het herstel een beetje tegenvalt. “De klieren worden er gewoon uitgetrokken”. Oké, Ik merk dat het iets met me doet als ik dat lees. Ik moet best moeite doen om met beide voetjes op de vloer te blijven. Ik heb het verdorie nog rechts ook. Auto rijden wordt dus ook weinig voorlopig. Maar, ik heb een geweldig kussen opgehaald vanmorgen. Het is een proef, hoorde ik vanmorgen in ziekenhuis Alkmaar. Waar ik was voor praktische voorbereiding op de operatie van morgen.  

Praktische voorbereidingen op de operatie.

Voor de praktische voorbereidingen op de operatie, moet ik naar het ziekenhuis. Het Helpende beeldenvalt me alles mee hoe ik kon slapen. Als mijn gedachte voor het slapen gingen naar rampscenario’s, zei ik tegen mezelf: Stop hiermee, denk leuke gedachten. Halverwege de nacht opende ik mijn ogen en zag ik Willem liggen. Ik voelde een warme golf door mijn lijf gaan. Ik denk gewoon aan de dieren en René als het moeilijk word, dan lukt het me mezelf gerust te stellen en  ontspannen te blijven. Ten slotte heeft mijn herstelmaatje gezegd dat het allemaal meevalt. Het komt goed. Nee, het is al goed!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *