122. Heksenpillen

Heksenpillen

Heksenpillen, hormoonpillen of tamoxifen. Het werd weer maandag en tijd voor een Ellen Beer - Kampafspraak met voor mij, een nieuwe verpleegkundige specialiste. Ik moest helemaal vroeg opstaan voor deze afspraak. Dat rustig opstaan went snel hoor. Helemaal niet leuk, maar goed, de kans dat je moet wachten omdat het uitloopt is er niet als je eerste klant bent. Ik ga alleen, want René heeft veel werk. Het is geen uitslag en ik kan zelf rijden dus doen we het zo. Ik loop achter Ellen haar spreekkamer in voor de introductie van de heksenpillen.

Introductie

Na een babbeltje, hoe voel jij, je? En hoe heb je het ervaren, komt het verhaal over “hormoon” pillen. Mijn tumor was voor 100% hormoongevoelig. “Dat geeft geen ruimte voor twijfel”, denk ik. Ik zie er zo tegenop. Je kunt natuurlijk zeggen wat kan het jouw schelen dat je ervan aankomt. Die kunnen heksenpillen voorkomen dat het terug komt. Nou, mijn haar groeit weer aan, maar het zal anders zijn.BMI Mijn hoofd wordt weer langzaam helder, maar of dat zo blijft?. Mijn gevoelens, bedaren maar kunnen worden getriggerd door deze pillen. En mijn lijf voelt ook niet meer vertrouwd. Mooie kleding past mij niet meer. Ik zal er moeite voor doen om gewichtstoename te beperken en het is zo zichtbaar. Ik wil weer normaal zijn, zoals ik mezelf ken!

Weerstand tegen heksenpillen

Ik beleef zoveel weerstand tegen deze pillen. Het gaat zo snel en ik heb er zo weinig accepteer of laat losinvloed op. Bij deze afspraak had ik verwacht dat het nog controle was voor de bestraling? Goed dat Marije de vorige keer vertelde dat het al om de heksenpillen ging. Ik bijt me vast in dat gewicht, want daar heb ik een voorstelling en schrikbeeld van. En het is natuurlijk alle bijwerkingen bij elkaar. Maar dat kan ik niet overzien. Mijn BMI index is nu al overgewicht, ik zit niet te wachten op gezondheidsklachten vanwege overgewicht. En ik vind het gewoon lelijk bij mezelf! Zal wel even duren voordat ik dit kan accepteren. Misschien valt het mee, zeg ik tegen mezelf….

Heksenpillen

“Eigenlijk zijn de heksenpillen geen hormoon pillen”, zegt Ellen. Ik vind haar aardig en ze legt alles helder uit. “Het zijn juist pillen die de productie van jouw vrouwelijke hormonen tegen gaan.” Heksenpillen, hormoonpillen of tamoxifen“Ik heb begrepen dat deze pillen de slapende cellen steeds een tik geven totdat ze afsterven”, zeg ik. “Nee, dat was de chemo”, antwoord Ellen. Schiet mij maar lek?! “Deze pillen zorgen ervoor dat er geen voeding is voor groei van een nieuwe tumor” Hoe het ook zij, het is preventief. Van het woord heksenpillen heeft zij nog niet eerder gehoord. Tja, je kunt er ongeduldiger van worden. Leuk voor mijn omgeving, denk ik. De nadelen komen overeen met normale overgangsklachten. Kan heviger zijn, of niet. Dat is bij iedereen anders. Zucht, dat zinnetje heb ik eerder gehoord….

Botontkalking

Naast de heksenpillen, die ik drie jaar moet innemen.  Daarna nog 4,5 jaar een ander soort die zorgt dat de bijnieren de hormonen niet meer aanmaken. Dus in totaal 7,5 jaar. Daarbij krijg ik zakjes met calcium en vitamine D tegen botontkalking. calcium en vit D tegen botontkalkingEn als kers op de top mogen ze me twee keer per jaar een infuus bieden wat een beschermlaagje over mijn botten legt. Gelukkig was ik hier al op voorbereid door mijn chemo maatje. Dachten we van de infusen af te zijn. Tara! Ja, doe maar. Achteraf kan het niet meer. Net als met die heksenpillen. Misschien is het overbodig. Dat weten we nu nog niet, misschien weten we dat nooit. En het is ook niet te zeggen dat de kanker nu kansloos is. Ik ben een beetje beduusd. Gelukkig heb ik met mijn lieve achternicht afgesproken een strandwandeling te maken met een lunch. De trein rijdt verder door onbekend gebied.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *