22. Alternatieve Geneeswijzen

Alternatieve geneeswijzen.

Via een vriendelijke man, die vertelde eens per jaar een APK te laten doen bij Jolande Laan,  zijn René en ik begin november samen ook met homeopathie begonnen. Beide ervaarde wij wat vage klachten. Ik heb al positieve ervaringen met klassieke homeopathie en andere alternatieve geneeswijzen. Voor René was alles nieuw en hij was wel wat sceptisch. Eerst zien, dan geloven. Echte West-Fries! Deze homeopaat werkt met elektro-acupunctuur diagnose. Prachtig apparaat wat virussen, schimmels, bacteriën en of te korten kan opsporen. Geen kanker, dat niet. En als ik mijn been breek, is deze behandeling in eerste instantie ook niet nuttig. Net toen we een klaar waren met de reiniging en konden beginnen met opbouwen kwam mijn diagnose. En dan?

Reguliere geneeskunde.

Over het algemeen wordt door de reguliere geneeskunde behandeling door een alternatief therapeut of gebruik van voedingssupplementen afgeraden tijdens chemo. Ik vertrouw op mijn “eigen – wijsheid” en ben in de veronderstelling dat het een het ander niet hoeft uit te sluiten. Ik geloof dat beide disciplines elkaar kunnen ondersteunen. Over het algemeen staan de alternatieve geneeskundigen wel open voor samenwerking en is de houding van reguliere geneeskunde sceptisch. Mijn wens is, dat er ooit een integrale samenwerking ontstaat waar professionals voldoende vertrouwen hebben in elkaars deskundigheid en verantwoordelijkheid. Daarom neem ik hierin zelf het initiatief.

Hoe dan?

Je zult je wellicht afvragen hoe dat mogelijk is. Nou, op het moment dat de eerste chemo was uitgewerkt komen nu de hersteldagen voor de volgende chemo. Voor de hersteldagen heb ik vandaag op maat gemaakte druppels gekregen, die mij helpen de overtollige afvalstoffen van de chemo af te voeren. En zo mijn lever, nieren en huid ondersteunen de chemo te doorstaan. Ik hoop dat ze de gevolgen van de bijwerking op lange termijn van chemo beperken. Tevens gebruik ik op de hersteldagen pro-biotica. Dit zijn de nuttige bacteriën van de darmen. Ik let bij het bezoeken van een alternatief therapeut goed op het kwaliteitscertificaat. Zelf is me bekent wat je ervoor moet doen om zo’n certificaat te bemachtigen en te behouden. Voor mijn geen Jomanda.

Meer alternatieve geneeswijze.

Voor degene die zich het verhaal van comédienne Sylvia Millecam herinneren. Zij wees reguliere geneeskunde af en zocht haar heil enkel in alternatieve geneeswijze. Ergens bewonder ik haar keuze. Ik kan je zeggen dat ik in de schrik en pijn van gisteren. Bovendien de mogelijke gevolgen van de bijwerkingen op de lange termijn, ik effe helemaal klaar was met die chemo! De realiteit is, dat chemo behandeling mij het hoogste percentage overlevingskansen garandeert. Mijn leven is mij te lief om het risico te nemen.

Een holistische visie

Holistisch stamt af van het Griekse ‘Holos’, wat staat voor ‘geheel’. Een holistische visie gaat uit van het principe dat alles met elkaar is verbonden. Een holistische visie staat dus voor het zien van samenhang. Ik geloof dat een gezonde balans tussen, lichaam, ziel en geest welzijn brengt. Jarenlang ben ik al bezig met het ontwikkelen van balans tussen deze drie pijlers. Ik beschouw mezelf momenteel dan ook niet als ziek. Ziek was ik op het moment dat de kanker een kans kreeg om te ontwikkelen. Ik zie mezelf nu als herstellende.

Mijn doel is herstel.

Mijn doel is herstel. Er zijn diverse wegen die naar Rome leiden. Ik geloof dat herstel beïnvloed kan worden via het lichaam, gedachten, emoties en spirituele hulpbronnen. En met spiritueel bedoel ik niet religie, de kerk of gekke clubjes. Ik bedoel wel het zelf verantwoording nemen voor mijn verlangens en wensen. Voor mij is de Keltische levensfilosofie met terugkerende jaarfeesten heel verrijkend. Op dit moment bijvoorbeeld is het jaarfeest Imbolc net afgesloten. Middels een ritueel sta ik stil bij de zaden die ik dit jaar wil laten ontkiemen en laten groeien. Het is geen hogere wiskunde te bedenken wat ik wil oogsten aankomend jaar. En toch, om daar er even bewust bij stil te staan en er vorm aan te geven. Voelt mijn voornemen bekrachtigd. Omdat de jaarfeesten gebaseerd zijn op het ritme van de natuur is het voor mij heel logisch en praktisch fijn om mee te werken.

Trauma en oud kind zeer.

Tot slot geloof ik dat verwerking van trauma en oud kind zeer heel helend kan zijn. Ik had daarmee vannacht een bijzondere ervaring. Het gaat me te ver om alles in detail te delen en blijkbaar heb ik vanaf mijn derde bijna vierde jaar een onverwerkte pijn meegedragen, waar ik zelf geen concrete herinnering aan heb. Ik weet wel dat toen ik ouder was, mij vertelt is dat ons hondje “Bonny”. Mijn tot dan toe enige en grootste vriend, tijdens het uitlaten was overreden. Toen het gebeurde was ik niet bij. Ik zat de volgende dag in mijn uppie in de huiskamer en herhaalde: “Oh, wat ben ik alleen”. Mijn moeder die het hoorde, besprak dit met mij vader en ze namen een toch nieuwe hond. Ik heb nooit gerouwd om het verlies van mijn hondje. Ben niet getroost. Hup een nieuwe en opgelost. Het heeft geen zin mijn ouders iets te verwijten, zo ging dat toen. En ik weet zeker dat ik ook dingen over het hoofd heb gezien bij de opvoeding van mijn kinderen. Toch voelde dit toelaten van al deze emotie, ook als opruiming en reiniging van oud zeer wat juist nu zichtbaar werd. Mijn moeder zou zeggen: “alle beetjes helpen”