38. Arts bezoek.

Arts bezoek

Arts bezoek bij de derde chemo. Tijdens een telefonisch consult werd medegedeeld dat de arts bij de derde chemo even langs zou komen om te voelen hoe het ervoor staat. Dat had wat voeten in de aarde. Ik ben twee keer gevraagd bij andere telefoongesprekken of zij al geweest was. Nee, bij de derde ronde. Oh, ja! Toen werd ik afgelopen maandag gebeld door de administratie omdat niet duidelijk was of er een afspraak moest worden ingepland. In Alkmaar of Den Helder? Alleen de data was bekent. Ik ben die dag in Den Helder voor chemo en zij zou langs komen. Oh, best, we plannen het in. Toen ik ophing dacht ik: Jemig, volgens mij had zij het over de arts die ik vrijdag sprak. Ik heb begrepen dat er een ander zou komen. Straks staan er twee naast die stoel! Onze moeder zou zeggen: Beter mee verlegen dan om verlegen. Ik heb genoeg aan mijn hoofd.

De behandeling met arts bezoek

De behandeling met arts bezoek. Bij binnenkomst voor het infuus, wederom de vraag of ik naar haar kantoor moest voor de afspraak. Geen idee? Ik heb begrepen dat ze langs zou komen? We bellen wel even, er staat een afspraak om vier uur ingepland. Ik kan heel goed begrijpen dat de planning veel coördinatie vereist en petje af hoe de verpleegsters dit oppikte. Wat een gedoe!

Partner erbij

Aan de overkant van mij zit een dame aan het infuus. Haar man is bij haar. Dat willen wij ook wel. René zit nu in de auto te wachten. Blijkt een speciaal geval, officieel aangevraagd etc. Tien voor half vier ben ik klaar en wordt ik afgekoppeld. De afspraak is om vier uur, dus wachten met de mededeling dat het iets later kan worden. Rond vier uur is er niemand. Ik ben de enige in het zaaltje. Dus als er een verpleegster voorbij komt vraag ik of nu het zo rustig is, René boven mag komen voor het arts gesprek? Nee, dat gaat niet vanwege de corona regels. Snap ik wel, want als de verpleegster toestemming geeft kan de arts haar erop aanspreken. En toch jammer.

Eindelijk de arts

Het was zeker na half vijf toen eindelijk de arts binnenkwam. Grote vrouw die wijdbeens ging zitten met haar elle bogen naar buiten en de handen op de knieën. Evengoed empathisch, gelijkwaardig en lekker praktisch. Na het voelen keek zij me aan en zei. Nou, ik heb je niet eerder onderzocht, wel de foto’s gezien en het is zeker minder hoor! Dat wist ik wel, want ik had zelf gevoeld. En een bevestiging is altijd fijn. De arts was laat en ik begrijp waarom, want ze neemt wel alle tijd voor vraag en uitleg. 

Mannen met borstkanker

In het gesprek kwamen we ook op mannen met borstkanker. Ik besefte eerder niet dat dat ook kon. Het probleem is vaak dat het bij mannen later wordt ontdekt. Omdat de borst vaak platter is, groeit het meer naar binnen. Vaak is er dan al uitzaaiging. 

De toekomst

Wat mij verward is dat er eerder werd gezegd dat chemo voor de toekomst is. Dat is deels waar, begrijp ik, want door de chemo kan de operatie schoner en efficiënter worden uitgevoerd. Wat echt voor de toekomst is, is de hormoon behandeling. Daardoor wordt kunstmatig de overgang bespoedigd bij hormoongevoelige kankersoort. In het geval van lymfe besmetting, geen vijf jaar, maar liefst zeven en half jaar. Ik val in de prijzen. Eerst het chemo traject maar. Ik ben over de helft van de zware kuur! En kijk eens wat ik tegenkwam bij mijn ochtendwandeling?

Toeval bestaat!