78. Verlangen

Verlangen

Ik heb verlangen naar van alles in het leven! Nu het einde in zicht komt en ik de chemo behandelingen op een hand kan aftellen voel ik weer verlangen naar de dingen die nu nog niet mogelijk zijn. Sauna bezoek, wordt afgeraden tijdens chemo. Lijkt me ook effe te heftig omdat ik nu soms al hartkloppingen heb. Een heerlijke ontspanningsmassage. Ik ging een keer in de maand, heerlijk!  Cadeautje voor mezelf. Nu ook nog niet haalbaar. Gezellig lunchen of wijnen met vriendinnen! Varen met de zwoele zomer wind op mijn huid. De oudste uit Polen komt van de zomer over met zijn vriendin als het Corona verantwoord is. Mijn vriendin uit Ierland komt in deze herfst. En natuurlijk weer de spontane seks en stromende levensenergie! Samen klussen op het erf. Wandelen met de hondjes, zonder dat na honderd meter het zweet van me af gutst. Werken zal nog niet direct gaan, maar wel lekker op weg naar beter. Genoeg om op te verheugen!

Geduld

Waarschijnlijk moet ik nog even geduld hebben. Zo’n chemo traject put ook de reserves van mijn lichaam uit. Die moeten eerst worden aangevuld, als dat al helemaal lukt. Dit is wat het nu nog is. Moe, best uitgeput. Van de week zei René, “doe eens zo?” Hij blootte zijn tanden. Ik deed hem na. Tja, zuchtte hij, je tanden zijn ook helemaal verkleurd door de chemo. Dat vind ik wel verdrietig en ik hoop dat het bijtrekt als de behandelingen stoppen. Een lach met gele tanden geeft toch een andere indruk. En als dit het is, is dit het. Het zal anders zijn. Ons leven is al anders. Nu wordt het leven zoetjes aan weer beter anders. Tot hoever weet niemand. Maar de vrouwen die ik heb gespreken die een soortgelijk traject achter de rug hebben zijn positief. En mijn haar lijkt ook wel kleur te krijgen. Ik had grijs verwacht.

Gevolgen van chemo

Chemo kan gevolgen hebben en sporen achter laten.  Als ik de berichten lees op internet vervuld van boosheid en teleurstelling raakt het me. “Mijn leven kapot door chemo!” “Chemo heeft mijn relatie kapot gemaakt!” Ik weet nog niet hoe het zal zijn als het achter de rug is. Ik kan me voorstellen als je relatie niet helemaal lekker gaat dat dit proces de aftakeling versneld. Dat is niet leuk en als je kanker hierdoor overleefd hebt, wat is dan meer waard?

Verlangen naar gelijk gestemde

Mijn verlangen naar gelijkgestemden werd gisteren weer rijkelijk vervuld. We zaten/ lagen deze keer met zijn vieren op de zaal. Een dame die geopereerd was aan darmkanker en ter preventie vier behandelingen krijgt. De oudere dame die levensverlengende behandeling krijgt. Mijn maatje en ik. Wij zijn het roerend met elkaar eens dat overleven prioriteit heeft en wij zelf verantwoordelijk zijn. Enerzijds afhankelijk van de deskundigen en de keuze te laten behandelen ligt ten aller tijde in ons eigen handen.

Verlangen naar afronding.

Mijn herstel maatje kreeg gisteren haar laatste chemo toegediend. We hebben presentjes aan elkaar uitgewisseld omdat we van elkaars gezelschap hebben genoten. Je bent daar toch een paar uur aan elkaar overgeleverd en dan is het fijn een beetje te kletsen met iemand die ook optimistisch in het proces staat. Dat is wel eens anders en dan kan je geen andere kant op dan terugtrekken in jezelf. Dus ik ben dankbaar voor dit fijne contact hoe het verder ook verlopen zal. Ga haar vast en zeker missen de aankomende weken. Ik verlang ook naar afronding. Afronding en een periode van rust. Ook al zullen er weer afspraken zijn voor scans en dergelijke. Het einde van deze fase is in zicht 4, 3, 2, 1, 0 !!!!!