35. Derde ronde

Derde ronde

Derde ronde. Morgen de volgende behandeling. Heb ik daar zin in? Nee, natuurlijk niet! Ik heb een best goede week achter de rug en ben aardig opgekrabbeld. Nog niet op mijn normale niveau. Dat heb ik gisteren wel gemerkt. Ik kwam terug na mijn wandeling en dacht, “Wat ben ik moe?” Duh! Het was de eerste keer dat ik de volledige grote ronde heb gewandeld. Nogal wiedes, dat ik moe ben. Maar goed, vanaf morgen weer een week bergafwaarts en daarna weer opkrabbelen. Geen leuk vooruitzicht en dan ben ik wel over de helft van de zware behandeling.

Mijn traject.

Mijn traject bestaat voor het eerste deel uit vier behandelingen met twee soorten chemo die tegelijk worden toegediend. De ene werkt vier dagen, de ander zes. Na de eerste dag krijg ik een injectie om de bloedlichamen die voor weerstand zorgen te activeren. De eerste dag na de chemo gaat wel. Ik krijg goede medicatie tegen de misselijkheid. Moe, beroerd en als ik eraan toegeef is het te overzien. Dan de injectie. Daarna wordt het beroerder. het echte zware griep gevoel, bovenop het moe en beroerd voelen. Dan op maandag, wanneer de eerste kuur van vier dagen is uitgewerkt weer een terugval. En na ruim een week weer wat vooruitgang. Een paar goede dagen en dan voorbereiden op de volgende ronde. De vorige keer kwam ook mijn menstruatie op gang. Dat was extra heftig. Volgens mijn cyclus ben ik nu weer aan de beurt. Detail dingetje. Hopen dat het weg blijft!

Vervolg van mijn traject.

Het vervolg van mijn traject. Na de vier zware chemo kuren. Is krijg ik nog twaalf keer één kuur tegelijk. En dan wel wekelijks. Dat zal ook intensief zijn en het lichaam kan dit beter verdragen dan de kankertumor. Het schijn een nogal hardnekkig soort tumor te zijn wat in mij groeit. Morgen komt er iemand voelen tijdens het toedienen of er al verandering is. Zelf denk ik van wel en of het genoeg is….? Tegen de tijd dat de twaalf weken om zijn leven we eind augustus. Dan kom er nog een serie van 15 tot 20 bestralingen vijf keer per week. Na de laatste bestralingen zal ik eerst weer conditie moeten opbouwen. En daarna nog vijf jaar hormoontherapie…

Ben zeker een jaar zoet met dit hele traject om weer enigszins de oude te worden. Als dat al lukt… Daarom probeer ik nu zo veel mogelijk op zo hoog mogelijk energie niveau te blijven. Elka dag een glas vers citroen/sinaasappelsap. Veel karnemelk voor mijn darmflora. homeopathische druppels, om te helpen bij de afvoer van afvalstoffen en bewegen.

Bewegen.

Bewegen is om die reden ontzettend belangrijk. De kans op neuropathie wordt hierdoor verkleint. Neuropathie is blijvende schade aan de zenuwen, waardoor pijnklachten en uitvalklachten kunnen ontstaan. Ik vindt het fijn om naar buiten te gaan om te bewegen. En een hometrainer volstaat ook. Zwemmen in warm water lijkt me weer eens heerlijk! Deels door het water gedragen lekker vrij bewegen vind ik fijn. Maar ja, corona, dus dat moet even wachten. Uitval klachten kan er in de praktijk uitzien als iets vastpakken en vasthouden. Tenminste, ik denk dat ik iets vasthoud en het valt op de grond. Van de week gebeurde dat met een mes. In mijn hoofd had ik het mes vast, maar het glipte uit mijn handen. Gelukkig geeft René me dan goede tips! ” Oh! Dan moet je het mes opvangen met je voet! ”  Kijk, daar heb ik wat aan! Zonder geheid. Zijn humor werkt voor mij erg relativerend. We houden het in de gaten en als het erger wordt, wordt de dosis van chemo aangepast. Maar ja, ik wil ook de kanker uit mijn lijf.

Hier en nu.

Hier en nu staat alles in het teken van voorbereiding op de derde ronde. Boodschappen in huis. Voldoende verse groeten en fruit. Vandaag ook koken voor morgen. Bed verschonen. Stofzuigen en dweilen. En naar Alkmaar om Jaro te begeleiden om de route naar de orthodontist zelfstandig te fietsen. Eigenlijk te veel voor een dag. Gelukkig morgen pas om drie uur de derde chemo. Dat geeft wat ruimte om morgenochtend nog iets te doen. En ik wil ook fit genoeg zijn om op te kunnen vangen wat weer komen gaat….