20. Bijwerkingen

Bijwerkingen van de Chemo

Vandaag precies een week geleden werd mij de eerste chemo toegediend. Enerzijds valt het me mee. Ik was erg bang om te braken. Anderzijds duurt het terugvinden van lichamelijke en mentale balans, zo lang! Ik voel me iedere dag wel iets fitter worden en de bijwerkingen van de chemo beginnen zich ook aan te dienen.
Ik had al jeuk op mijn hoofd. Ik krijg ook allerlei blaasjes die vreselijk jeuken. Waarschijnlijk heeft mijn lever het zwaar met de afvoer van afvalstoffen ondanks de liters water. Mijn darmen zijn voor zichzelf begonnen. En vannacht werd ik wakker met zere ogen. Hoe ik ook knipperde, er kwam geen traanvocht. Het voelde als schuurpapier! Tevens heb vaak het gevoel van een leren tong, vieze smaak die niet weg te spoelen is. Kortom, het ongemak groeit. Er zullen vast nog wel een paar konijnen uit de hoed komen.

Wat nog wel goed gaat.

Wat nog wel goed gaat en bekend staat onder bijwerkingen, is dat mijn haar nog niet uitvalt en mijn smaakpapillen ook gewoon werken. Bewegen gaat ook wel weer en het uitvinden van hoe veel en wat vind ik een dingetje. Ik ben iemand die gauw te veel doet en daar krijg ik dan de rekening van. Constant balans vinden. Bewegen is belangrijk. Ik kan zelfs verschijnselen krijgen van neuropathie (gevoelloosheid en uitval) Ik vind het een heel gestudder! Geen idee of wat ik doe en laat bijdraagt of zinloos is. Kiwi, voor de stoelgang, geperst citroentje met lauw water op mijn nuchtere maag tegen spierverzuring.  Heeft het nut? Ik weet het niet. Dus als ik ik trek heb in een wit broodje knakworst met mayonaise geniet ik daar ook van met smaak van! Ik moet tenslotte op gewicht blijven tijdens de chemo.

Sneeuwuil

Als een sneeuwuil beweeg ik me door de dag. Net als bij een burn out, wikkend en wegend of hetgeen ik onderneem mij voldoening en energie zal opleveren, of zal kosten. Een sneeuwuil moet zuinig omgaan met zijn energie. Als hij een gezonde prooi ziet, maakt hij een inschatting of het vangen van deze prooi haalbaar is. Zo niet, is het zonde van zijn energie en laat hij de prooi liever lopen in afwachting op een ziek of gewonde prooi die makkelijk te vangen is. Ik ben gisteren weer even buiten geweest. Heerlijk! De verleiding een wandeling te maken is groot. De kans dat mijn energie halverwege op is ook. Dat kan ik wel doen, als René in de buurt is om me op te halen met de auto. Of een hometrainer in huis? Liever buiten! Stap voor stap onder grillige omstandigheden.