55. De tuin in!

De tuin in!

De tuin in met dit mooie weer! Het gaat allemaal in een traag tempo en etappes en ik kon de tuin in met dit stralende weer van de afgelopen dagen! Heel fijn. Deze chemokuur geeft zeker wel ongemakken en over het algemeen kan ik zeggen dat ik voorzichtig positief ben vergeleken met de vorige, met dat zware griep gevoel van een week. Ik heb mijn jongste woensdagochtend zelf naar school gebracht. Dat ging na die andere kuur echt nog niet! Het zal, omdat het wekelijks is, gerust zwaarder gaan wegen op den duur. Voor nu is het een wereld van verschil, dus heb ik de bloemetjes even buiten gezet!

Bloemetjes.

Afgelopen week heb ik de bloemetjes buiten gezet. Ik weet, het is nog geen ijsheiligen geweest. Er kan nog nachtvorst komen maar ik kon me niet beheersen. Wilde ik ook niet. Ik heb een heleboel plantjes gekocht bij een kraampje langs de weg en heb er drie dagen over gedaan om ze te planten. Echt! Ik lijk wel een bejaard oud vrouwtje, tenminste zo voelt het, maar het fleurt lekker op. Ik negeer het commentaar van René. Bij hem gaat werk voor alles. En kopen van machines voor nog meer werk. Bloemetjes zijn geldverspilling in zijn beleving. Voor mij is genieten nu prioriteit. En hoewel ik erg kan genieten van mijn werk gaat ontspanning nu voor en dat mag wat kosten. Deze investering vind ik goed voor mijn herstel. Het doet me goed!

Lente

Ik ben dol op de lente! Alle jaargetijden hebben hun charmes en in de lente wordt de natuur weer wakker. Ik heb al een hommel gezien. Die vind ik zo leuk! Dat grote lijf met die kleine vleugeltjes. Het lijkt bijna onmogelijk dat ze van de grond kunnen komen? De eerste vlinders, lammetjes, veulentjes, bloesem. Fris groene blaadjes, vogeltjes en eendjes druk in de weer met takjes. De trekkers die weer driftig voorbij snorren om het land te bewerken. Ik wordt er blij van. Wat dat betreft is mijn behandeling op het juiste moment. De dagen dat ik heel ziek in bed lag, waren donker en guur. Nu de klachten iets milder zijn komt de licht en warmte terug. Als sensitief persoon ben ik daar erg gevoelig voor en kan ik daar intens van genieten. De “Goden” zijn mij gunstig gezind en hebben mij goed bedeeld!

Klachten.

De klachten door bijwerkingen zijn er wel. Ik merk toch wel dat ik zenuwpijn krijg. Dat is akelig. Vooral omdat ik er snacht’s van wakker word. Iedere ochtend wakker met hoofdpijn, soms scherpe pijnscheuten. Als ik te lang doorga in de tuin, en dat doe ik want ik vind het heerlijk, zak ik door mijn benen. Het geeft zeker ongemakken. Gelukkig ga ik van een zwaar traject naar lichter. Van de week ben ik zelfs even naar binnen gestapt bij een buurvrouw voor een kort praatje en dezelfde dag kwamen de naaste buurtjes even aan vanwege werkoverleg met René. Nou! Daar moest ik eerder niet aan denken! Veel te druk en gisteren de loodgieter…

De loodgieter.

De loodgieter kwam gisteren een ontkalkapparaat installeren. Deze monteur van Multiservice Blokker, is een vriendelijk, zorgvuldig persoon die vorig jaar regelmatig bij ons naar tevredenheid aan het werk was. Eind december voor het laatst. Toen wisten we nog van niets. Inmiddels was hij nu wel op de hoogte. Ik laat bij het maken van de afspraak weten zodat men niet schrikt van mijn kale hoofd en er ongemakkelijke situaties ontstaan. En heel opmerkelijk, op het moment dat ik hem zie en we elkaar begroeten, hij vraagt hoe het gaat, schieten de tranen in mijn ogen. Best ongemakkelijk. Over het algemeen kan ik nu rustig praten over kanker en over de behandeling. Als ik iemand persoonlijk ontmoet van voor de diagnose spelen emoties nog op. Het zuigt me gewoon mee. Ik pink de traantjes weg en we doen een bakkie. Bij het afscheid wenst hij me sterkte en ik zeg dapper en evenwichtig dat het gaat lukken. En ik wordt iedere keer nog even overvallen door disbalans en een moment van emotionele herbeleving. Het mag er zijn.

Vandaag weer voorbereiding, dus niet de tuin in.

Vandaag weer voorbereiding. Morgen is het weer alweer zo ver. Beetje soppen en zorgen dat de boodschappen in huis zijn. Niet de tuin in vandaag. Beetje opladen en uitrusten. Wel genieten van de bloemetjes! Misschien komt mijn boek vandaag wel binnen. Voordat ik het online tentamen doe wil ik het eerst lezen. De hele week loop ik al naar de brievenbus en het is gisteren pas verzonden! Als het komt ga ik met mijn boek de tuin in! Na de behandeling van morgen dansen de letters waarschijnlijk zinloos voor mijn ogen. Komt wel weer in de loop van de week. Ik heb er nu wel weer zin in!

Yehhhh! Het is er al, zelfs twee boekjes! En de tuin in is nu te koud. Wat een koude wind. Blij dat ik de afgelopen dagen de tuin in ben gegaan.