63. Keuze kiezen

Keuze Kiezen

Keuze Kiezen. Het ei is uitgekomen en ons kuikentje scharrelt lekker met vader en  moeder over het erf. Volgens mij is er bij mij sinds donderdag ook weer een ei uitgekomen. Ik voel me vandaag een stuk beter dan de afgelopen week. Sinds ik de keuze nam me over te geven aan het gevoel “geen zin te hebben” kwam kort daarop de omslag. Van binnenuit. Het gaf me ruimte om mezelf toestemming te geven geen zin te hebben en vol – ledig over te geven aan dat wat er was. De boeken van Edith Eger, “De keuze, leven in vrijheid” en “het geschenk”, sluiten hier naadloos op aan. Een vrouw die de Holocaust overleefde en op veertig jarige leeftijd haar studie psychologie begon. (Eindelijk iemand die later met studeren begon dan ik!) Haar therapie omschrijft als “keuze therapie”. Ik ben fan, het is een feest van herkenning voor mij.

Edith Eger

De visie van Edith is dat,  ieder een keuze kan kiezen: Slachtoffer te zijn, blijven steken in “waarom ik?” Of overlever, vooruit te gaan, met de vraag  “Wat nu?”Kiezen voor deze vrijheid heeft een prijs, namelijk verantwoording nemen voor ons eigen gedrag.” En de voordelen zijn groei, genezen en verdergaan. Door de kracht van perspectief. “In iedere crisis is er sprake van een overgang…” Ik wordt er blij van! Zo blij dat ik de keuze kies nog een aantal citaten te delen die mij aanspreken:

 “Als we ervoor kiezen om te reageren op wat er is gebeurd door verder te gaan en ontdekken dat we vrijheid hebben om dat te doen, bevrijden we ons uit  de gevangenis van het slachtofferschap.”

“Ik begrijp hoe jij je voelt. Dat is niet waar. Je kunt nooit weten hoe een ander zich voelt. het overkomt jou niet.”

“Wat je niet voelt, kun je niet genezen.”

En nu de mooiste bevestiging tot nu toe, met in gedachten blog 61 en blog 11 :

“Als ouders gestrest, teleurgesteld of onvervuld zijn, betalen de kinderen hier de prijs voor en ze dragen die last mee in hun eigen leven”

Chemo nummer 8

Chemo nummer 8 gisteren was het middelpunt van de totale serie chemo behandelingen die voor mij gepland staan. Het was een gezellige boel op de afdeling gisteren. Het scheelt echt wie er ook zijn voor behandeling en we hadden dit keer een leuk koppel. Drie waren er voor het laatst en die kregen vlaggetjes van de zusters! Helemaal leuk. Met dit openhartige gezelschap wordt alles openlijk besproken. We zitten ongeveer in hetzelfde schuitje en dat verbind. Er zijn er die levensverlengende behandeling hebben. Ik vind het zo bewonderenswaardig om te zien hoe ieder van ons zijn keuze kiest die het beste past in het moment. 

Bloed.

De vrouw tegenover mij krijgt naast haar chemo ook bloed. Ik had wel gehoord dat als je bloedwaarden niet goed zijn, er besloten kan worden een week over te slaan. Dit was nieuw voor mij. Voor haar ook en ze kreeg het een avond van te voren pas te horen. Toch wel een ding, bloed van een ander in je lichaam. Het ging prima en vandaag voelt zij zich beter maar toch. Ik kies de keuze om extra op mijn voeding te letten. De aanmaak van mijn witte bloedlichaampjes is ook minder en dat is normaal omdat ik de injectie niet meer krijg. Ik zie op internet dat ik dit zelf kan beïnvloeden door te zorgen voor vitamine A en B6. Vitamine C, activeert de bestaande cellen. Heel mooi dat bloedtoevoer mogelijk is. Ik maak er graag gebruik van als het nodig is en als ik het kan voorkomen dat het nodig is, heeft dat mijn voorkeur.

Sfeer.

Naast de praat over ervaringen met reacties van gezonde mensen. De rotmomenten, frustratie, en ongemakken van de behandelingen. Praktische zaken als de keuze kiezen voor een vaste tapkraan. Heel handig om te weten dat dit mogelijk is, want mijn huid wordt stug en prikken doet steeds meer pijn. Is er vooral vandaag heel veel flauwekulpraat en lol. De catering vraagt gekscherend of we een beetje stiller kunnen zijn voor de onderburen. Zij haakt vrolijk in en presteert het om voor ieder bij je lunch een memo te schrijven en op de deksel van de soep te plakken. Voor degene die als laats waren, veel geluk voor de toekomst. Voor mij en de overbuurvrouw een soortgelijke boodschap in de strekking van geluidsoverlast! Menswaardige ondersteuning met een knipoog, naast de dagelijkse dingen die de chemo behandeling brengt. We hebben er smakelijk om gelachen en de tijd vloog deze keer om. Het zijn stuk voor stuk kanjers. De mede patiënten en alle medewerkers op de afdeling op de oncologie afdeling. 

Keuze kiezen voor groei

Keuze kiezen voor vrijheid geeft groei. Als je niet veranderd, groei je niet. Ik besef heel goed dat er een les te leren valt uit wat mij nu overkomt. Nu kan ik mijn energie verspillen met klagen, verzet en weerstand. Of met vriendelijke nieuwsgierigheid onderzoeken wat hier te ontwikkelen valt. Het is een inkoppertje. Maat houden is niet mijn sterkste kant. Bij de vorige kuur was het heel duidelijk dat ik niks kon en langzaam iets meer. Nu kan ik best veel en als ik iets doe, doe ik te veel. Net als met boodschappen doen. Ik heb altijd te veel. Met een verjaardag kunnen wij na het feestje nog een week eten van wat ik in huis sleep. Komt evengoed op. Maar nu, als ik te veel doe, komt de kater later en het herstellen gaat heel traag. Vanmorgen kreeg ik een tip de wekker te zetten op een uur als ik de tuin in ga. En als het niet lukt een uur extra. Ik denk dat het zeer een bruikbare tip is. Nu nog de keuze kiezen om het te gebruiken!