85. Massage

Massage

Massage is iets waar ik steeds meer behoefte aan heb met mijn stramme lijf. (blog 78) Eens per maand gaf ik mezelf een ontspanningsmassage cadeau maar mijn masseuse wil niet masseren tijdens een chemo traject. Dat is prima zelfzorg voor haar en achteraf ook voor mij, want oncologische massage blijkt een specialisatie te zijn. 

Doorverwijzing

In de periode dat ik me lusteloos voelde (blog 61) kreeg ik van de specialist een doorverwijzing voor oncologische fysio therapie. Als ik aan fysiotherapie denk, heb ik een beeld van oefeningen doen en stimuleren om te bewegen. Ik dacht, bewegen doe ik wel als het gaat. Maar ik nam de doorverwijzing aan en heb er verder niet bij stilgestaan. Totdat het verlangen naar massage zich steeds meer opdrong… 

Fysiotherapie en massage

Fysiotherapie en massage kan natuurlijk ook! Inmiddels had ik al gegoogeld en gezien dat oncologische massage een specialisatie is. Ik bedacht me, dat toen ik mijn fysio afspraak voor mijn nek en schouder had afgezegd. Rob Mars, mij een link gaf van zijn collega, Christa, die gespecialiseerd is in oncologische begeleiding en revalidatie. Ik dacht ik ga eens informeren of zij ook masseert. En ja hoor! Ik ben van harte welkom.

Afspraak

Gisteren had ik de eerste afspraak. Christa lijkt betreft uiterlijk om een vriendin. Dat geeft een vertrouwd gevoel. Zelfs met mondkapje. Zoals ik al verwachtte kreeg ik toch rek en strek oefeningen mee. Zo simpel, ik had het zelf kunnen bedenken. Met mijn tenen handdoek op de grond  op frummelen voor de bloedsomloop. Tegen de muur duwen voor mijn kuiten, duh! Wie heeft dat nog nooit gedaan? En been naar achter, pakken met de hand voor de hamstrings. Het ligt allemaal zo voor de hand dat ik erover struikel! Om nu te gaan masseren kan te heftig zijn. De kleine voet en been massage veroorzaakte later op de dag al hoofdpijn en bij het wandelen zere voeten.

Blij

Toch ben ik blij dat ik deze stap heb gezet. Ik ga gewoon één keer in de week heen ter ondersteuning. Want ook al zijn de oefeningen simpel. Ik heb er zelf niet aan gedacht. Nou, ja, ik heb gedacht aan yoga, met youtube filmjes. Maar nog niet naar gehandeld. Als ik tussen de bedrijven door om te beginnen effe rek en strek voelt het wellicht weer wat soepeler, ondanks de summiere massage. De volgende keer gaan we nek en schouders onderzoeken. Bovendien is fysio na de operatie en bestraling ook nuttig!

Galbulten

Wat ik ook voel zijn de galbulten. Sinds gisterenavond ploppen ze op, vooral op mijn rechter been. Komt het door de massage, het rekken en strekken of anders? Geen idee maar het jeukt als de neten!