87. Knuffelen

Knuffelen

Knuffelen is gezond! (blog 34) Nou, met al die opvliegers werd het knuffelen mij de laatste tijd al snel te benauwd! Meer dan een korte omhelzing was meer dan genoeg want het zweet brak me uit. Laten we het afkloppen en de opvliegers lijken wat minder frequent te worden. Opmerkelijk vind ik, dat mijn behoefte aan massage groeide. Tja, aanraking doet iets met mensen. Oude mensen worden minder vaak aangeraakt, zeker als ze hun partner zijn verloren. Ook zijn er mensen die moeite hebben met aanraking. Het is nu bij mij tijdelijk het geval. Ik voel me ook helemaal niet aantrekkelijk om te worden aangeraakt.

Extra kilo’s

De extra kilo’s zitten me behoorlijk in de weg. Het schijnt dat de medicijnen bij de chemo ongeveer vijf keer zo erg is als prednison. Ik hoor ook dat er prednison bij de medicatie zit, dus hoe het precies zit weet ik niet maar dat ik aankom vanwege de medicatie is me wel duidelijk. (blog 43) Daarnaast voel ik me erg opgezwollen. Het voelt onnatuurlijk. Voor nu is het goed, als het fout gaat heb ik iets om op terug te vallen. Als mensen me zien, zeggen ze: “Maar je ziet er zo goed uit!” Dat is dus iets heel anders dan mezelf goed voelen. 

Jeugdpuistjes

Bij deze kuur heb ik ook regelmatig last van jeugdpuistjes. Het voelt als een baard van puistjes en ook op mijn wangen en voorhoofd. Het is allemaal tijdelijk en ik ga me er niet lekkerder door voelen. Ze zijn namelijk gevoelig, dus mijn vingers glijden regelmatig over mijn gebobbelde huid. En de galbulten voegen ook weinig toe aan de feestvreugde. Als ik erover mopper zegt René lachend: “Het is toch maar goed dat je al een mannetje hebt.” Ja, hij ziet een volle boezem door de extra kilo’s.

Knuffel gebrek

Maar hierdoor dreigde wel een ernstig knuffelgebrek. Die ene blik of die liefdevolle aanraking kan merkbaar het verschil maken in de sfeer. Zeker nu we het allemaal een beetje zat raken en de druk oploopt. Daarom besteed ik nu bewust meer aandacht aan oprechte liefkozing waardoor de sfeer merkbaar beter is! 

Altijd knuffelen met iedereen?

Help nee! Ik hoef echt niet altijd te knuffelen en iedereen aan te raken!
Neurofysioloog Jürgen Sandkühler ontdekte dat:
Wanneer mensen elkaar niet kennen, of wanneer de omhelzing niet even gewenst is door beide partijen, alle effecten verloren gaan.
Het positieve effect bestaat alleen wanneer de twee personen elkaar vertrouwen, wanneer de betreffende gevoelens wederzijds aanwezig zijn en de daarbij behorende signalen zijn uitgezonden en opgevangen.
Daar sluit ik me bij aan. Geen polonaise aan mijn lijf!