74. Anders

Anders

Anders, doe het eens anders. Om te beginnen bij de uitspraak: Lijden heeft alleen zin als jijzelf anders wordt Betekend het dat ik zou kunnen veranderen. Dingen anders kan doen. Zelf verantwoording kan nemen voor mijn welzijn. Een arts kan mij vertellen wat ik moet doen en ik beslis of ik dat doe. Wat ik doe en wanneer ik dat doe. Niemand heeft mij gedwongen chemotherapie toe te staan. Iedere week klim ik vrijwillig in die stoel. De informatie krijg ik aangereikt. Het is aan mij of ik het lees en me verdiep in de bijwerkingen. 

Verandering is het enige constante

Verandering is het enige constante. We veranderen constant, ook als we volwassen zijn. De natuur veranderd constant. De seizoenen, geen dag is hetzelfde. Ik ben nu vijftig, dus een groot deel van de kostbare tijd die ik heb op de aarde is al voorbij. Ik ben over de top en begonnen aan de herfst van mijn leven. Dat wil niet zeggen dat ik geen momenten van lentekriebels meer ervaar! De verhouding is anders. Ik wil mijn tijd, die ik nog heb zinvol benutten. Verandering hoort daarbij. Ik maak andere keuzes dan tien jaar geleden omdat ik veranderd ben. Als doende heb ik geleerd. Dat is het cadeautje van ouder worden. Kennis en ervaring vormen wijsheid. “Eigen – wijsheid”

Opvliegers

Opvliegers, om gek van te worden! De hele dag door wordt ik overvallen door een soort koorts piek, waarna het zweet me uitbreekt. Zonder inspanning vooraf. Als ik dit jaren geleden had gehad, was ik misschien in paniek geraakt. Inmiddels vind ik het vervelend en wacht ik rustig af tot de spontane koorts piek daalt. In gedachte hoor ik meester Sjaak van euritmie: “Koorts is verbranden van het oude” en ik denk “Ja”. Als meisje kreeg ik de verantwoording in mijn schoot geworpen van het vruchtbaar zijn. Menstruatie was is iedere maand schoonmaak van de baarmoeder en spuien van geestelijke ballast. Nu ruim ik andere oude shit  op, zodat er weer ruimte komt voor iets anders. Nieuwe groei. Ik ga over naar een nieuwe fase van mijn leven. Van meisje naar moeder, van moeder naar wijze vrouw tot aan oude bes. Ik wil het allemaal graag ervaren. Opvliegers horen bij deze verandering. Mijn leven wordt weer anders. Het is de natuurlijke weg.

Mijn gebruiksaanwijzing

Mijn gebruiksaanwijzing is niet jouw gebruiksaanwijzing.(blog 51) En dat hoeft ook helemaal niet! Het laatste wat ik wil is mensen de indruk geven dat ze dingen moeten aanpakken of moeten denken zoals ik dat doe. Ik experimenteer en kies uiteindelijk wat bij mij past en haalbaar is. Ik zie dat als mijn verantwoording. Zo wordt mijn gebruiksaanwijzing steeds uitgebreider. Veranderingen hoeven niet groot te zijn. Om een simpel voorbeeld te geven: Koffie.

Koffie

De cafeïne vrije koffie smaakt mij minder goed. Nu mengen we het en dat bevalt beter. Of dat nu goed of fout is, maakt me niet zo veel uit. Voorbij angst, schaamte en schuld vind ik acceptatie en moed. (blog 60) Het werkt want de galbulten blijven weg. Ik doe dus wel iets anders en wel zo, dat het voor mij haalbaar is, afgestemd op mijn omgeving. Die ik zelf heb gekozen en waar ik me prettig voel. Ik ben juist blij dat anderen een andere gebruiksaanwijzing hebben. Met andere kwaliteiten en interesses. Bij een beroep als chirurg, metselaar of operator, zou ik er een rommeltje van maken!

Inspiratie om anders dan anders te doen

Inspiratie om dingen anders dan anders te doen vind ik in heel veel dagelijkse dingen. Daarnaast vind ik het heerlijk bevestiging te vinden. Tenslotte draait het altijd om balans vinden van tegenstellingen in het leven. De juiste mengverhouding tussen jong en oud. Geven en ontvangen. Actie en rust. Uniek zijn en erbij horen. Anders zijn en gelijkgestemden vinden. In onderstaande video verteld Henk Fransen over zijn visie, waar ik veel herkenning en inspiratie in vind.