49. Houvast

Houvast

Ik wil iets zeggen over houvast in de zin van grip hebben, steun of geruststelling ervaren. Gisteren werd mij gevraagd: Hoe is het voor jouw om zo’n blog te schrijven? Ik kan in alle oprechtheid zeggen dat het me houvast geeft op moeilijke momenten. Als ik me erg rot voel en lichamelijk weinig kan ben ik in mij hoofd onderwerpen aan het creëren om over te schrijven. Dat leidt mijn aandacht af van de nare gevoelens. Het inspireert en de feed back die ik krijg verteld me dat het gelezen wordt en mensen er iets mee kunnen. Zo draag ik vanuit mijn bed toch mee aan het welzijn van anderen. Het schrijven van de blog is voor mij waardevol en ik doe het met liefde en plezier.

College.

Het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Ik ben weer begonnen met een nieuwe bijscholing. Het leuke is dat hierin wordt verklaard waarom het schrijven van de blog mij houvast geeft. Menselijk gedrag intrigeert me enorm. Inclusief mijn eigen gedrag en beweegredenen. Ik ben dan ook dol op series als Dokter Bull, Lie to me, Criminal minds en de Mentalist. Als ik ergens enthousiast over ben, heb ik een enorme drang om dat te delen. Voor de ene interessant, voor de ander irritant. Allemaal goed, je hoeft er niks mee, het mag. Ik hoop dat ik de les goed heb begrepen en zal het uitleggen in een notendop.

Notendop

Wat bezielt iemand om te doen wat ie doet? Wat we doen, doen we vaak onbewust. Ons gedrag wordt ook beïnvloed door anderen. Momenteel lees ik “Invloed, zes geheimen van het overtuigen door. Robert B. Cialdini. Geweldig! Hij beschrijft bij het hoofdstuk over schaarste precies de reactie van de “wappies” betreft Corona. De wappies vervallen in pubergedrag of peutergedrag: “Ik ben twee en ik zeg nee!” Hoe bewuster we zijn, hoe meer we ons eigen gedrag positief kunnen beïnvloeden. Dat geeft houvast.

Hormonen

Om te beginnen wordt ons gedrag deels gestuurd door hormonen. We hebben het knuffelhormoon en het stress hormoon. Als er genoeg knuffelhormoon wordt aan gemaakt voelen we ons prettig. Echter als er te kort knuffelhormoon wordt aangemaakt ervaren we meer stress. Dit puur lichamelijk. Ik zei het al in blog 34,knuffelen is zeer gezond! Bekijk filmpje

Neurotransmitters

Neurotransmitters zijn stoffen die boodschappen doorgeven. Er zijn er die boodschappen doorgeven van veiligheid of gevaar. Een boodschappen van geluk en welbevinden of ongeluk en misère. De productie van deze neurotransmitters is deels erfelijk bepaald en ligt in de genen. In een kort staartje van het gen voor geluk en welbevinden is minder productie mogelijk. Een langer staartje van het gen meer.

Relaties en omgeving

Daarnaast wordt ons gedrag voor een deel bestuurd door onze omgeving waarin we opgroeien. En belangrijke relaties, met name onze verzorgers. Als je in een omgeving opgroeit met verzorgers die gevoelig zijn en zich op je afstemmen, ervaar je een gevoel van welbehagen en ontwikkel je veel boodschappen van de neurotransmitters van veiligheid en geluk. En een  stabiele basisgevoel van welbevinden. Misschien niet helemaal realistisch, want er kan altijd iets gebeuren wat verstoord en gevoelsmatig heb je meer vertrouwen. Ervaar je minder stress. 

Onveilige omgeving

Groei je op in een onveilige omgeving ervaar je veel stress. En als je verzorgers ook niet in staat zijn de koestering te geven. Daar kunnen ouders een goede reden voor  hebben. Als er niemand is die de koestering oppikt, zal je meer boodschappen ontwikkelen betreft gevaar en ongeluk. Je ontwikkeld een minder stabiele basis. Je bent alert en ervaart meer stress. Trauma of misbruik op latere leeftijd kan deze ontwikkeling ook verstoren.

Ziekte en verlies

Als je genetisch kwetsbaarheid hebt meegekregen, je biologische huishouding ontregelt is en je verzorgers emotioneel afwezig waren. Sta je al lekker achter. En  hoe fijn je jeugd ook was, je erfelijk goed bedeelt bent en je sensitieve opvoeders hebt genoten. Op het moment dat ziekte of verlies zich voordoet verlies je tijdelijk je houvast. De realiteit is alles behalve geruststellend. Je houvast is ontwricht. Emotioneel, mentaal, lichamelijk, heeft dat invloed op gedrag. Als je weet hoe jezelf kan gerust stellen of je hebt je biologisch goed kunnen ontwikkelen, kun je de balans na verloop van tijd weer terug vinden. In het geval dat je basis ongunstiger is, kan dat lastiger zijn. 

Risico profiel

Er is bij menselijk gedrag dus altijd sprake van een risico profiel. Niet alleen een goede of slechte jeugd is bepalend. Het is optelsom en uitkomst van diverse factoren zoals erfelijke kwetsbaarheid, biologische regulatie van hormonen en neurotransmitters. De beïnvloeding van omgeving, relaties, geld, persoonlijke situatie en huidige omstandigheden die invloed kunnen hebben op hoe wij ons voelen en gedragen. En er is ook een neurotransmitter die ons helpt de ervaring van stress en pijn te verminderen, namelijk endorfine. Deze kunnen we zelf beïnvloeden.

Endorfine

Endorfine is een lichaamseigen morfine die angst vermindert en verlichting brengt. Inspanning door werk, seks of beweging wekt deze lichaamseigen pijnstilling op en kan een fijner gevoel geven. Klinkt helemaal logisch toch? Op het moment dat ik lichamelijk niets kan, aanraking en  contact te veel is, richt ik me op mijn werk gerelateerde bezigheden en creëer ik mijn verlichting van ongemak! Zo doe ik dat dus! Ook chocolade, daglicht, meditatie, lachen, massage, liefde kan de aanmaak van endorfine stimuleren. Nu moet ik ook weer oppassen, overdaad schaad. Dat kan weer ten koste gaan van relaties. Evengoed in verbinding blijven knuffelen!

Muziek

Muziek staat niet in het lijstje en ik ben er van overtuigd dat muziek ook een positieve bijdrage heeft op mijn gemoedstoestand. Met een muziekje op voelt een schoonmaakklusje lichter en van een vrolijk deuntje  zoals “Shine like a star” ga ik lekkerder mijn dag in. Op een goeie dag zoals vandaag. Heb ik tijd te kort! Omdat mijn tijd schaars is, stel ik mijn prioriteiten. Vandaag heb ik in plaats van mijn wandeling in de tuin gerommeld. Dat is ook bewegen en geeft mij een heel voldaan gevoel. Zelfs als het miezert, mijn tijd is nu tenslotte kostbaar. Voor ik het weet lig ik weer een paar dagen plat.

Aankomende week nog niet. Deze hele week mag ik bijkomen en herstellen. Ik verheug me zo! Ook de goede momenten geven me houvast!