44. Spiritualiteit

Spiritualiteit

Spiritualiteit is voor sommige mensen een beetje beangstigend. En misschien wel terecht als je kijkt naar films over sektes en onlangs weer het gezin in Ruinerwold. Een deel is realiteit. Dat zijn natuurlijk ernstige zaken. En ik hou me ver van dit soort praktijken. Echter brengen de spirituele zaken waar ik me mee bezig houd, veel steun. Spiritualiteit is voor mij niet alle verantwoording uit handen geven aan zogenaamde goden of het universum. In de hoop te worden gered en al mijn problemen zonder moeite worden opgelost.

Wat is spiritualiteit wel voor mij?

Spiritualiteit is voor mij juist eigen verantwoording nemen voor hetgeen wat op mijn pad komt. Keuzes maken in belang voor het geheel en mezelf. Wat ik aantrek en hoe ik kies daarmee om te gaan. Het is dat ik geloof dat toeval bestaat. Zeg eens eerlijk: Het is toch wonderlijk dat wij met ons mobieltje geluiden en filmpjes kunnen versturen? Waarom zouden we dan geen lijntje kunnen hebben met energie en aanwijzingen van onze voorouders, mensen, planten of dieren? 

Keuze

Heb ik een keuze gemaakt om kanker te krijgen? Heb ik het aangetrokken? Ben ik er zelf schuldig aan? Weet ik niet. Dat ik borstkanker heb, is een feit. Aan mij de beslissingen om het op te lossen. Wel of geen chemo behandeling te kiezen. En verantwoording te dragen voor deze keuze. Focus te leggen op herstel. Of door te gaan met dagelijks functioneren naast de behandeling. Dat gaan spirits niet voor mij doen. Daarvoor moet ik bij mezelf te rade gaan. Naar mijn PK oftewel, mijn persoonlijke kracht die mij drijft. Mijn levensenergie. Wat is op dit moment belangrijk voor mij? Een ritueel kan mij daar vaak inzicht bij geven.

De kracht van onze ziel

De kracht van onze ziel. Waar richt ik me op? Dat is wat ik aantrek. Als ik met mijn zaklamp in het donker loop en ik richt mijn licht op een vuilnisbelt. Wat zal ik aantrekken? Als ik mijn licht richt op de andere kant van de weg, waar een natuurgebied licht. Wat zal ik dan aantrekken? Wat voor gevoel en toekomst perspectief geeft mij dat? Is het zo simpel? Voor mij wel. Waar je in geloofd kan wel degelijk invloed hebben. Of zoals in NLP wordt gezegd: Als je denk dat je het kan, heb je gelijk. Als je denk dat je het niet kan, heb je ook gelijk. Wat trekt mij aan? Herstel En wat gebeurt er als ik me daar ook op richt? Dan voel ik me prettiger.

Achtbaan

In blog 19 beschrijf ik mijn  lichamelijke, mentale en emotionele achtbaan.
Blog 24 een stukje over krachtbronnen.
En in blog 22 een stukje over een holistische visie met onder de kop “mijn doel is herstel” een stukje over mijn connectie en affiniteit met de Keltische levensfilosofie, Druïden, ook wel heidenen of pagan genoemd  Er is een verband.Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen, dier en de tekst 'Most Pagans have 3 cornerstone beliefs 1. The sacredness of Nature 2. Reverence for our ancestors 3. The Divine within ourselves Tragoe @tragoe'

Holistische visie

Bij een holistische of integrale visie ga ik uit van vier niveaus die elkaar beïnvloeden. De eerste: Lichamelijk (lijf). Als tweede: Emotioneel(emotie). Ten derde: Mentaal(denken) en tot slot: Spiritueel (noem het intuïtie of energetisch). Lichaamssensaties, geven informatie over gevoelens, gevoelens beïnvloeden gedachten en andersom. Dat heeft weer invloed op lichaamssensaties.

Onderscheiden van gevoel

Om grip te krijgen op deze wisselwerking helpt het mij als ik onderscheid maak tussen mijn:  Lichaam sensaties, een kriebel in mijn, buik of een brok in mijn keel. Emoties, bang, boos, bedroeft of blij. Intuïtie, aantrekkingskracht. Gedachten, oordelen die pseudo gevoelens veroorzaken. Als ik weet waar het gevoel vandaan komt kan ik het checken met de realiteit. Wat ik voel is niet altijd de waarheid. Dit is harstikke ingewikkeld. 

Spiritueel niveau.

Terwijl ik op drie niveaus blog 19 enorme disbalans beleefde, was het op mijn spiritueel niveau rustig. Zoals Tijn Touber zegt: “In het oog van de orkaan, is het altijd stil.” Daarmee kan ik de onrust op andere niveaus beïnvloeden en hanteren. Door aanwezig te blijven in het hier en nu. Tijdens wandelingen zoals in blog 32 en 33, mijn binnenwereld en buitenwereld in stilte te onderzoeken. En betekenis te geven aan wat mij opvalt. Door zo veel