44. Spiritualiteit

Spiritualiteit

Spiritualiteit is voor sommige mensen een beetje beangstigend. En misschien wel terecht als je kijkt naar films over sektes en onlangs weer het gezin in Ruinerwold. Een deel is realiteit. Dat zijn natuurlijk ernstige zaken. En ik hou me ver van dit soort praktijken. Echter brengen de spirituele zaken waar ik me mee bezig houd, veel steun. Spiritualiteit is voor mij niet alle verantwoording uit handen geven aan zogenaamde goden of het universum. In de hoop te worden gered en al mijn problemen zonder moeite worden opgelost.

Wat is spiritualiteit wel voor mij?

Spiritualiteit is voor mij juist eigen verantwoording nemen voor hetgeen wat op mijn pad komt. Keuzes maken in belang voor het geheel en mezelf. Wat ik aantrek en hoe ik kies daarmee om te gaan. Het is dat ik geloof dat toeval bestaat. Zeg eens eerlijk: Het is toch wonderlijk dat wij met ons mobieltje geluiden en filmpjes kunnen versturen? Waarom zouden we dan geen lijntje kunnen hebben met energie en aanwijzingen van onze voorouders, mensen, planten of dieren? 

Keuze

Heb ik een keuze gemaakt om kanker te krijgen? Heb ik het aangetrokken? Ben ik er zelf schuldig aan? Weet ik niet. Dat ik borstkanker heb, is een feit. Aan mij de beslissingen om het op te lossen. Wel of geen chemo behandeling te kiezen. En verantwoording te dragen voor deze keuze. Focus te leggen op herstel. Of door te gaan met dagelijks functioneren naast de behandeling. Dat gaan spirits niet voor mij doen. Daarvoor moet ik bij mezelf te rade gaan. Naar mijn PK oftewel, mijn persoonlijke kracht die mij drijft. Mijn levensenergie. Wat is op dit moment belangrijk voor mij? Een ritueel kan mij daar vaak inzicht bij geven.

De kracht van onze ziel

De kracht van onze ziel. Waar richt ik me op? Dat is wat ik aantrek. Als ik met mijn zaklamp in het donker loop en ik richt mijn licht op een vuilnisbelt. Wat zal ik aantrekken? Als ik mijn licht richt op de andere kant van de weg, waar een natuurgebied licht. Wat zal ik dan aantrekken? Wat voor gevoel en toekomst perspectief geeft mij dat? Is het zo simpel? Voor mij wel. Waar je in geloofd kan wel degelijk invloed hebben. Of zoals in NLP wordt gezegd: Als je denk dat je het kan, heb je gelijk. Als je denk dat je het niet kan, heb je ook gelijk. Wat trekt mij aan? Herstel En wat gebeurt er als ik me daar ook op richt? Dan voel ik me prettiger.

Achtbaan

In blog 19 beschrijf ik mijn  lichamelijke, mentale en emotionele achtbaan.
Blog 24 een stukje over krachtbronnen.
En in blog 22 een stukje over een holistische visie met onder de kop “mijn doel is herstel” een stukje over mijn connectie en affiniteit met de Keltische levensfilosofie, Druïden, ook wel heidenen of pagan genoemd  Er is een verband.Kan een afbeelding zijn van een of meer mensen, dier en de tekst 'Most Pagans have 3 cornerstone beliefs 1. The sacredness of Nature 2. Reverence for our ancestors 3. The Divine within ourselves Tragoe @tragoe'

Holistische visie

Bij een holistische of integrale visie ga ik uit van vier niveaus die elkaar beïnvloeden. De eerste: Lichamelijk (lijf). Als tweede: Emotioneel(emotie). Ten derde: Mentaal(denken) en tot slot: Spiritueel (noem het intuïtie of energetisch). Lichaamssensaties, geven informatie over gevoelens, gevoelens beïnvloeden gedachten en andersom. Dat heeft weer invloed op lichaamssensaties.

Onderscheiden van gevoel

Om grip te krijgen op deze wisselwerking helpt het mij als ik onderscheid maak tussen mijn:  Lichaam sensaties, een kriebel in mijn, buik of een brok in mijn keel. Emoties, bang, boos, bedroeft of blij. Intuïtie, aantrekkingskracht. Gedachten, oordelen die pseudo gevoelens veroorzaken. Als ik weet waar het gevoel vandaan komt kan ik het checken met de realiteit. Wat ik voel is niet altijd de waarheid. Dit is harstikke ingewikkeld. 

Spiritueel niveau.

Terwijl ik op drie niveaus blog 19 enorme disbalans beleefde, was het op mijn spiritueel niveau rustig. Zoals Tijn Touber zegt: “In het oog van de orkaan, is het altijd stil.” Daarmee kan ik de onrust op andere niveaus beïnvloeden en hanteren. Door aanwezig te blijven in het hier en nu. Tijdens wandelingen zoals in blog 32 en 33, mijn binnenwereld en buitenwereld in stilte te onderzoeken. En betekenis te geven aan wat mij opvalt. Door zo veel mogelijk te leven in het ritme van de natuur. Signalen opmerken en er bij stil staan.

Westerse wereld

Ik heb nooit begrepen waarom de westerse wereld in de winter in het stikdonker opstaat om door te gaan met werken? Ik wordt daar namelijk niet productiever van. Dat heeft mij lang verward. Ik dacht dat ik niet oké was. Een appelboom gaat ook niet in de winter, bloeien of vruchten laten groeien? Voor mij is het spiritualiteit zo aards en praktisch als dat. Afwisseling van actie en rust. Leven met het ritme van de natuur. 

Spiritueel verlicht.

Jarenlang heb ik me afgevraagd wat men nou toch bedoelt met spiritueel verlicht of ontwaakt zijn?  Goeroes, religies, met allerlei verboden en geboden, , chakra’s, sektes, boeddha’s die uren, dagen, maanden mediterend op een kussentje? Heel knap en in de dagelijkse realiteit een dingetje om toe te passen. Ik kon er niks mee en bleef wel nieuwsgierig. Want ja, dat het geluk komt aanwaaien willen we allemaal wel. Halleluja! Inmiddels ben ik er wel achter dat het anders werkt. Spiritualiteit zorgt er niet voor dat je alles zomaar krijgt wat je wenst. Pijn, verdriet en worstelingen horen bij het leven. Ik noem het groeipijntjes. Het is niet zo dat je geen nare dingen meer meemaakt of geen pijn meer zal voelen. Het helpt om pijn en lijden te verdragen. Betekenis en richting te vinden.

Liefhebben

Ik denk nu dat “verlicht zijn” heel veel te maken heeft met mijn rugzak legen. Verwerken wat er is voorgevallen in het verleden. Verlies verwerken en weer onbevangen met de geleerde lessen te durven leven, vertrouwen en liefhebben. Met de kwaliteiten die ik wel heb, een bijdrage te leveren aan het geheel. Tevreden zijn met wat er wel is. Hetgeen wat op mijn pad komt, mijn lot,  te accepteren. Verantwoording te nemen hoe er mee om te gaan. De consequenties nemen van mijn keuze. Dat komt niet aanwaaien als ik met mijn armen omhoog in de tuin ga staan. Iedere vorm van een ritueel kan mij wel helpen, richting te vinden, focussen en bij het bekrachtigen van mijn intenties. : “Bewust zijn”

Lichamelijk, Mentaal, Emotioneel en Spiritueel niveau in balans.

Omdat de vier niveaus elkaar beïnvloeden kan het zo zijn dat als er disbalans is op het ene niveau, er een uiting is op een ander niveau. Vergelijkbaar met een waterlekkage. Als het dak lekt aan de linkerkant van het huis, kan het zijn dat we het zien aan de rechterkant, want water stroomt naar het laagste punt. 

De balans beïnvloeden.

De balans op de vier niveaus wil ik graag positief beïnvloeden. In mijn geval uit de kwaal zich op lichamelijk niveau in de vorm van borstkanker. Het wordt met chemo op lichamelijk niveau aangepakt. Net zoals ik het water aan de rechterkant met de lekkage van het huis zal dweilen. De lekkage aan het dak moet ook worden gerepareerd. Het kan maar zo zijn dat de werkelijke schade zich op emotioneel of mentaal niveau bevindt. Dat hoeft niet en aangezien daar ook daar onrust is, probeer ik dat tevens via mijn meest rustige niveau te beïnvloeden om balans te krijgen. Mijn spirituele niveau.

Concrete bijdrage van spiritualiteit

Concreet betekent dat ik voor mezelf op ieder niveau zorg door:
Lichamelijk: Kanker medisch te laten behandelen. Te letten op mijn voeding, beweging, rust, houding, luisteren naar lichaamssignalen en lichaamssensaties.
Mentaal: Realistisch denken. Mijn gedachten dusdanig te sturen door mijn emoties, oordelen en waarnemingen te checken met de realiteit. Afwegingen te maken, wat denk ik, wat vind ik, wat voel ik, alvorens te handelen. Informatie te vragen of op te zoeken. Hulp te vragen, met behoud van eigen regie. Prioriteit stellen.
Emotioneel: Gevoelens bij te sturen. Door bij angst voor de toekomst mezelf gerust te stellen. Pijn uit het verleden toe te staan en te doorleven. Troost op te zoeken bij iemand die veilig voor mij is gebleken. Of mezelf te troosten. Boosheid te uiten of om te buigen in constructieve kracht.
Spiritualiteit: Gebruik ik de spirituele wegwijzers of krachtbronnen die ik tot nog toe ken en prettig vind om in te zetten. Dat kan mediatie zijn, een ritueel, inzichtkaarten. Het kan zelfs de structuur van religie zijn of een verhaal uit de bijbel. Symbolische betekenissen van krachtdieren, planten of bomen. Ik struikel momenteel over de uilen. Wat hebben die mij te vertellen?

Ons moeder zou zeggen: “Baad het niet, dan schaad het niet.
Ons vader: “Leven en laten leven”